Senát pedagogické fakulty v čele s Janem Michalíkem čeká diskuse o financování vysokých škol

Jan Michalík.
Nový předseda akademického senátu pedagogické fakulty.
Foto: Archiv JM
sobota 3. ledna 2015, 10:16 - Text: Milada Hronová

Akademický senát pedagogické fakulty povede do konce funkčního období Jan Michalík z Ústavu speciálně pedagogických studií. Sedmnácti hlasy přijal rozhodnutí akademický senát fakulty poté, co z funkce předsedy senátu odstoupil Jiří Langer.

Langer se předsednictví senátu pedagogické fakulty vzdal kvůli souběhu funkcí, byl totiž souběžně předsedou Akademického senátu Univerzity Palackého.

Nový předseda Jan Michalík se cítí zavázán důvěrou kolegyň a kolegů. „Vím, že jsem ve volbě získal hlasy všech přítomných voličů, za podporu jim děkuji,“ uvedl Michalík. Základní rámec činnosti senátu je podle něj dán jeho postavením reprezentanta akademické obce, která se touto formou podílí na životě fakulty.  

„Úkolem předsedy je moderovat diskusi a dohlížet na dodržování pravidel stanovených volebním a jednacím řádem tohoto orgánu. Nejinak tomu bude i v budoucnosti,“ prohlásil Michalík.

Senátoři pedagogické fakulty se už nyní v lednu chystají diskutovat o současném způsobu financování vysokých škol, z něhož pedagogické fakulty nevycházejí dobře. Budou se zabývat Stanoviskem akademických senátů ke stavu ohrožení vzdělávání budoucích pedagogů na pedagogických fakultách v České republice, které vzešlo z Akademického senátu Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Stávající metodika dělení financí je pedagogickými fakultami považována jako neadekvátní a potenciálně likvidační.

„Budeme se věnovat připravované novele zákona o vysokých školách, tomu jaké změny a dopady přinese v systému akreditací či kvalifikačním růstu. Pro naši fakultu je určující i podoba regionálního školství – a s ní samozřejmě související změny právní úpravy a systému financování. Tyto faktory, byť do jisté míry zprostředkovaně, ovlivňují i vzdělávání,“ nastínil lednovou diskusi v senátu fakulty Michalík. Podle něj je žádoucí nechat v těchto diskusích zřetelněji zaznít i hlas pedagogických fakult.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.