Rytmy času výtvarnice Jany Jemelkové

Neptunova kašna, 1981, suchá jehla, 253x281.
Foto: Boris Vystavěl
pátek 4. října 2013, 08:17 - Text: Milada Hronová

Přes osm desítek grafických listů vystavuje v Horácké galerii Nového Města na Moravě Jana Jemelková, dřívější členka katedry výtvarné výchovy. Expozice Rytmy času vznikla při příležitosti autorčina životního jubilea.

„Inspiruji se v přírodě, v hudbě, architektuře, ve výtvarném umění, v divadle i literatuře. To pravé východisko mé tvorby je však město Olomouc, přesněji ulice, náměstí, kašny, domy, kostely. Je to živý organismus,“ řekla Jemelková.

Novoměstská výstava její grafické tvorby není retrospektivou jejího díla, které obsahuje nejen grafiku, ale rovněž malbu, kresby a experimentální tvorbu. Podle ředitele Horácké galerie Josefa Chalupy je ukázkou několika cyklů, které jsou pro autorku charakteristické tematikou i zvolenou grafickou technikou.

„Expozice nabízí výběr z několika cyklů suchých jehel a cyklů provedených tiskem ze šablon z posledního období malířčiny tvorby,“ uvedl Chalupa.

Jana Jemelková působila na katedře výtvarné výchovy více než dvacet let, do roku 1983. „Vyučovala zejména malbu pro studenty různých učitelských výtvarných oborů, příležitostně i jiné příbuzné disciplíny. Vedla také krajinářské kurzy a organizovala výstavy studentských výtvarných prací,“ vzpomněla vedoucí katedry Hana Myslivečková. Dodala, že společně s Josefem Malivou vydala Jemelková i skripta věnovaná historickým a technologickým otázkám malby a že se ve své vlastní tvorbě věnuje i rozmanitým kombinovaným technikám.

Jana Jemelková patří mezi nejznámější a nejrespektovanější olomoucké výtvarné umělce. Toto postavení si vydobyla erudovanou tvorbou. Samostatně vystavuje od roku 1967 a počtem vytvořených exlibris, novoročenek a drobné grafiky se stala doslova legendou. Patří mezi umělce, kteří jsou svými díly zastoupení v mnoha sbírkách soukromých sběratelů po celém světě. Je autorkou výzdoby zvonů z dílny rodiny Dytrychovy v Brodku u Přerova.

Expozice Rytmy času skončí 10. listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.