Rizika na internetu odhaluje centrum z pedagogické fakulty

Na co si dát pozor. Školení o nebezpečí na internetu.
Foto: CPRVK
sobota 13. dubna 2013, 15:59 - Text: Martina Šaradínová

Především dětská prostituce, kyberšikana či internetové podvody ohrožují dnešní náctileté při komunikaci na internetu. Na prevenci těchto negativních jevů se podílí Centrum prevence rizikové virtuální komunikace na pedagogické fakultě. Ve své poradně nabízí i pomoc obětem. Chybějící zázemí získá centrum v dostavbě fakulty letos na podzim.

„Zaměřujeme se na rizikové fenomény spojené s komunikací na internetu, jako je například kybernetická šikana, sexuální zneužívání či sexting, což je nová forma chování pubescentů a adolescentů, kteří na internetu sdílejí své nahé fotografie. Ty pak pachatelé trestných činů využívají k vydírání. Dalšími tématy, jimž věnujeme pozornost, jsou internetové podvody, zneužívání sociálních sítí, vytváření falešných profilů nebo zneužívání webkamer,“ uvedl vedoucí centra Kamil Kopecký.

Osvěta pro školáky i jejich rodiče

Centrum vniklo v roce 2010 a každoročně na rizika internetu upozorňuje školáky i jejich rodiče. V projektu E-Bezpečí už proškolili jeho pracovníci téměř 18 tisíc školáků a přes 400 rodičů. Informace zprostředkovává také učitelům či studentům fakulty, kteří je pak budou moci zúročit na školách. Vysokoškoláci se od loňského roku zapojují dobrovolně do projektu E-Synergie. A centrum školí i policisty.

„Spolupracujeme také s Policií České republiky i významnými komerčními firmami, jako jsou například Google, Seznam nebo Vodafone. Vzájemně se při společných aktivitách podporujeme při řešení konkrétních případů, analyzujeme důkazní materiál, profilujeme pachatele. Několik se nám jich už podařilo odhalit,“ doplnil Kopecký.

Nová laboratoř zvýší kvalitu práce

V nové budově fakulty vznikne výzkumná laboratoř, v níž bude možné důkladně posuzovat a zkoumat mnohem větší množství dat než dříve. „V laboratoři budeme provádět analýzy podvržených fotografií i videozáznamů a monitorovat podezřelé komunikační aktivity. S žádostí o pomoc se na nás může obrátit kdokoliv, například v situaci, kdy bude na internetu dehonestován ponižujícími fotografiemi či jinak napadán. Obětem pomůžeme takový materiál odstranit a poradíme jim, jak dále postupovat, na koho se obrátit,“ uvedl Kopecký.

Loni poradna centra řešila 163 případů, z toho jich 15 předala policii. Na internetu zablokovala 92 stránek se závadným obsahem. Realizační tým projektu E-Bezpečí vyvinul také aplikace pro majitele smartphonů a tabletů, které jsou propojené s online poradnou. Uživatelé získají nejen užitečné rady, ale mohou také velmi rychle požádat odborníky o pomoc.

Kyberšikanu zažilo každé druhé dítě

Podle loňského průzkumu, v němž centrum oslovilo 12 tisíc dětí, se v Česku s některou z forem formou kyberšikany setkalo 56,5 procenta dětí. Nejčastěji se jednalo o ponižování či urážení, obtěžování prozváněním mobilního telefonu či vyhrožování a zastrašování. K tomuto chování docházelo nejčastěji na sociálních sítích. Počet případů ale spíše stagnuje. Naopak velký nárůst zaznamenali odborníci u dětské prostituce a zneužívání dětí. Přibývá totiž dětí, které nabízejí sebe či své „nahé fotografie“ ve snaze si vydělat. Výrazně se zvýšil také počet internetových podvodů, loni se podle policejních statistik jejich množství zdvojnásobilo.

Podle Kopeckého jsou děti při užívání internetu technicky velmi zdatné, rizika si ale nepřipouštějí a chtějí si vše vyzkoušet. Ještě hůře jsou na tom jejich rodiče, kterým informace chybí téměř zcela. Nízké povědomí o problému mají většinou i učitelé na školách. I proto je osvěta tak důležitá. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.