Recept na vánoční svátky: pohyb a přiměřená konzumace

Ilustrační foto: SXC
pátek 21. prosince 2012, 10:25 - Text: Milada Hronová

Slovo zdraví se s koncem roku skloňuje ve zvýšené míře. Navzájem si jej přejeme do nového roku, přičemž jeho význam často nedoceňujeme. Naposledy se touto stěžejní hodnotou zabýval interaktivní workshop Vánoce a zdraví. Zhruba sedmdesátka učitelů a studentů z něj odcházela s doporučením: vyzkoušejte netradiční ovoce či zeleninu a denně dodržujte třicetiminutovou procházku!   

„Význam Vánoc se mění s přibývajícím věkem. V deseti letech jsem viděla především dárky, v dospívání se mé myšlenky upínaly k oslavě konce roku, Silvestru. Teď mám potřebu setkat se v tomto čase především s rodinou a přáteli. A více ctím tradice,“ řekla iniciátorka a organizátorka workshopu Michaela Hřivnová z Centra výzkumu zdravého životního stylu pedagogické fakulty.

I na její štědrovečerní tabuli nechybí tradiční bramborový salát a ryba. „Za předpokladu střídmosti v tom nevidím problém. Konzumovat můžeme všechno. Jde jen o množství a frekvenci. Ostatně ukázat cestu a uvědomit si, že nic se nemá přehánět a že žádný extrém není zcela zdravý, byl i jedním z cílů workshopu. Kromě obezity totiž řešíme i poruchy příjmu potravy,“ řekla Hřivnová.   

Největší zájem projevovali účastníci workshopu o témata věnovaná relaxačním technikám a zdravému vánočnímu mlsání. Úspěch měl také seminář interaktivní práce s tělem. „Hravou a zábavnou formou rozvíjí celistvou osobnost žáka, klade důraz na verbální komunikaci a emoce. Interaktivní práce s tělem může posílit sebevědomí. Jedná se o komplexní metodu, která se využívá i jako prevence sociálněpatologických jevů,“ vysvětlila Hřivnová.

Pedagogická fakulta olomoucké univerzity se na programu workshopu podílela čtyřmi pracovišti, na workshopu však participovala i Masarykova univerzita a odborné společnosti.

„Šlo o to zažít si různé techniky na sobě samém a naučit se je pak i aplikovat v pedagogickém procesu. V rámci odborného programu jsme oslovili i další odborníky na oblast zdraví a zdravého životního stylu. Například na téma zdravé mlsání hovořila Dagmar Lužná, která se věnuje makrobiotické stravě,“ doplnila Hřivnová.

Poprvé zazněla myšlenka o podpoře zdraví, zejména v učitelské profesi, už v dubnu při příležitosti Dne zdraví. „Nyní v předvánočním čase nám podobně zaměřené setkání připadlo zajímavé. Ukázalo se, že předvánoční workshop přišel v pravou chvíli. Účastí jsme byli nadšeni,“ dodala Hřivnová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.