První česká certifikace programu školské primární prevence

Web projektu E-Bezpečí.
Repro: Žurnál UP
pondělí 26. ledna 2015, 07:55 - Text: Milada Hronová

Pedagogická fakulta se stala prvním českým vysokoškolským pracovištěm, které získalo certifikaci programu všeobecné primární prevence rizikového chování. Certifikací úspěšně prošlo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace.

Pedagogická fakulta se tak zařadila k institucím, jejichž kvalita je ověřena a posouzena nezávislými odborníky ministerstva školství a certifikačním týmem Národního ústavu pro vzdělávání. Olomoucké centrum s programem E-Bezpečí tak odpovídá všem kritériím kvality a komplexnosti.

„Certifikace odborné způsobilosti pro poskytovatele programů školské primární prevence rizikového chování, je významným ohodnocením dlouholeté práce odborníků z fakulty,“ prohlásil děkan Čestmír Serafín.

Olomoucké centrum muselo splnit přísné standardy odborné způsobilosti a dalších 110 kritérií pro úspěšnou certifikaci. „Zahrnují institucionální zázemí, kvalitu a odbornou způsobilost členů, kvalitu programu primární prevence a celou řadu dalších kritérií,“ uvedl Kamil Kopecký, vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace. Certifikace podle něj rozhodně neznamená jen formální kontrolu.

„Certifikační tým se aktivně účastnil i vzdělávacích akcí, na nichž si ověřil, jak lektoři reagují, nakolik je program interaktivní, zda dodržujeme didaktické zásady práce s dětmi a dospělými či jaké jsou naše výstupy,“ vypočítal Kopecký.

V posledních letech je primární prevence rizikového chování výrazně akcentována na úrovních školství, veřejné správy či bezpečnostních složek. Jen ve školství však lze výchovou předcházet rizikovým projevům chování a minimalizovat je. Stejnými prostředky naopak dovede posilovat zdravý životní styl a pozitivní sociální chování. Úloha školy a učitele je v těchto otázkách tedy určující.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.