Projekt DOVU podporuje učitele anglického jazyka

čtvrtek 7. února 2013, 21:03 - Text: PR (O-2)

Od března 2010 je na Katedře anglického jazyka PdF UP řešen projekt Zvyšování jazykově-metodické odbornosti učitelů anglického jazyka na základních a středních školách v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, CZ CZ.1.07/1.3.00/14.0020. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Cílem projektu je zvýšit jazykovou a didaktickou připravenost učitelů angličtiny (aprobovaných i neaprobovaných) na základních a středních školách. Naším úmyslem je proškolit učitele angličtiny v jazykově‑metodických seminářích tak, aby se seznámili s moderními metodami výuky cizích jazyků. Dále chceme umožnit učitelům, kteří učí angličtinu bez patřičné kvalifikace, aby si potřebnou kvalifikaci doplnili v rámci DVPP.

Pro naplnění stanovených cílů je projekt rozčleněn do šesti klíčových aktivit:

  1. Metodicky zaměřený kurz pro uvádějící učitele anglického jazyka na základních a středních školách.
  2. Jazykově metodické semináře pro učitele anglického jazyka na základních školách.
  3. Rozšiřující studium Anglický jazyk – učitelství pro střední školy.
  4. Rozšiřující studium Anglický jazyk - učitelství pro základní školy.
  5. Zpracování elektronických studijních opor v systému LMS Unifor a metodických materiálů a pomůcek pro učitele.
  6. Zřízení studovny s elektronickým výpůjčním systémem – s možností rezervace, výpůjčky a prolongace online.

 Z dosažených výsledků vyplývá, že veřejnost projevila mimořádný zájem o pilotní projekt rozšiřujícího studia Anglický jazyk – učitelství pro střední školy. O velkém zájmu svědčí fakt, že počet přihlášených zájemců o studium mnohonásobně převýšil naše kapacitní možnosti. S potěšením můžeme konstatovat, že bylo úspěšně dokončeno také rozšiřující studium Anglický jazyk – učitelství pro základní školy. V obou studijních programech je maximálně posilována distanční složka studia především prostřednictvím šestnácti nově vzniklých elektronických studijních opor, které byly vytvořeny v prostředí systému LMS Unifor.

Během trvání projektu proběhly tři kola metodicky zaměřeného Kurzu pro uvádějící učitele angličtiny na ZŠ a SŠ. Zde se účastníci seznámili s moderními výukovými metodami a naučili se, jak tyto metody využívat v praktické výuce. Kurz je sestaven z pěti navazujících seminářů: CLIL pro ZŠ a SŠ; Rozvíjení komunikativních a personálních kompetencí žáků formou dramatických aktivit; Od každého trochu (historie a kultura) – Bits and Pieces; Testujme komunikativně a Práce s interaktivní tabulí. Hodnocení ze strany účastníků je velice pozitivní.

Pozitivní hodnocení jsme získali i v případě jazykově‑metodických seminářů. Ty si mohou účastníci vybrat dle svého zaměření, zájmu a aktuálních časových možností. Jedná se o tyto semináře: Využívání dramatických aktivit ve výuce, Anglo-americké svátky a jejich pozadí, Žáci se specifickými vzdělávacími potřebami, Jak se lidé učí (cizí) jazyky, Metodika práce s interaktivní tabulí, Internet jako zdroj jazykové výuky, Gramatika pro učitele angličtiny, Nebojme se testování (Vytváření didaktických testů ve výuce AJ), Angličtina s interkulturní dimenzí, Poslech pro učitele angličtiny, Písně a hudba ve výuce angličtiny, CLIL na ZŠ atd.

Naší velkou pýchou je i nově zřízená studovna, která je kromě jiného vybavena novým nábytkem, pěti počítačovými sestavami a zbrusu novým elektronickým výpůjčním systémem KP-win SQL. Z finančních prostředků projektu byla také pořízena odborná literatura a výukové pomůcky pro výuku anglického jazyka. Pro snadnou a rychlou komunikaci s cílovými skupinami využíváme webové stránky projektu www.dovu.upol.cz, kde jsou zveřejněny veškeré informace o projektu.

Projekt DOVU je ve finále. Doposud bylo úspěšně podpořeno přes 530 učitelů anglického jazyka. Novým zájemcům o zvyšování odborné kvalifikace můžeme slíbit, že oba typy rozšiřujícího studia anglického jazyka, jazykově-metodické semináře i Kurz pro uvádějící učitele angličtiny budou v rámci udržitelnosti projektu nabízeny i v příštích letech, a to prostřednictvím Centra celoživotního vzdělávání PdF UP.

Za projektový tým Zuzana Bartsch Veselá


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.