Pro obor somatopedie vznikne v dostavbě samostatná laboratoř

Ilustrační foto: Imrich Veber
úterý 8. října 2013, 12:10 - Text: Martina Šaradínová

Pro výuku studentů speciální pedagogicky, ale i potřeby vysokoškoláků s omezenou hybností vznikne nová laboratoř somatopedie v dostavbě pedagogické fakulty. Kompenzační pomůcky včetně schodolezu, ortopedických vozíků, Vojtova stolu či speciálně upravených počítačů budou nově soustředěny na jednom místě.

„Budeme mít učebny specializované přímo na obor somatopedie, která se zabývá širokým spektrem intervencí, zejména vzdělávacího charakteru pro osoby s omezenou hybností. Pro výuku studentů i samotné klienty v nich budou soustředěny kompenzační pomůcky, které byly dosud rozmístěny po celé fakultě a musely se složitě stěhovat. Kromě vozíků se jedná například i o různé polohovací míče, vaky nebo rehabilitační balony,“ uvedla Eva Urbanovská z Ústavu speciálněpedagogických studií.

Podle Jiřího Kantora z Ústavu speciálněpedagogických studií mají kompenzační pomůcky i jiné univerzity v tuzemsku. Olomouckou lahůdkou bude například stůl pro nácvik rehabilitační Vojtovy metody. „Při výuce našich studentů nabízíme stále hlubší vhled do některých zdravotnických disciplín, například fyzioterapie či ergoterapie. Vzhledem k současným trendům se snažíme o interdisciplinární spolupráci,“ řekl Kantor. Mnohem modernější než dosud bude i vybavení počítačovou technikou, která zpřístupní práci s počítačem i lidem s omezenou hybností horních končetin.

Kompenzační pomůcky si budou moci vyzkoušet studenti speciální pedagogiky, kteří budou s lidmi s omezenou hybností v budoucnu pracovat například ve školství, neziskových organizacích či třeba domovech pro osoby se zdravotním postižením. Druhou cílovou skupinou jsou klienti Centra podpory studentů se specifickými potřebami, jež v současné době poskytuje služby třiceti pěti osobám s omezenou hybností. „Klientům poskytujeme servis již při přijímacích zkouškách a následně během jejich studia. Nabízíme jim asistenci, přepis přednášek, jejich nahrávání a podobně,“ uvedla Urbanovská.

Nové prostory umožní i intenzivnější výzkum, který se zaměří na výuku studentů s poruchami hybnosti na vysokých školách.

Dostavba pedagogické fakulty začala loni v květnu, s ukončením stavby se počítá letos na podzim. Projekt za téměř 300 milionů korun získal příspěvek Evropské unie 255 milionů a ze státního rozpočtu zaokrouhleně 45 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.