Pomoc pro Mirzomada v Tádžikistánu. Na studium jeho syna přispělo Centrum celoživotního vzdělávání

Zdroj:
www.kiva.org
úterý 19. ledna 2016, 13:00 - Text: Milada Hronová

Centrum celoživotního vzdělávání pedagogické fakulty už několik let přispívá na vzdělání dětí v rozvojových zemích. Díky sponzorským aktivitám nyní podpořilo zemědělce Mirzomada v Tadžikistánu, který příspěvek využije na studium svého syna Parvize.

Mirzomad pochází z oblasti Farkhor a je otcem pěti dětí. Podobně jako většina tamních obyvatel, i Mirzomad pracuje v zemědělství. Nikdy nedostal šanci získat vyšší vzdělání, proto by byl rád, aby studovaly alespoň jeho děti. Jeho syn Parviz chce studovat na univerzitě. Vzdělání by mu mohlo zaručit lepší práci. Podpora Mirzomada je součástí projektu KIVA. Tento projekt umožňuje sociální půjčky, které pomáhají lidem v rozvojových zemích. Centrum celoživotního vzdělávání v předchozích letech finančně podpořilo tyto projekty v Kambodži a Ugandě.

Sponzorské aktivity Centra pedagogické fakulty jsou širší. Už čtvrtým rokem například pomáhá i Zoologické zahradě Olomouc. Adoptovalo žirafu Rothschildovu i levharta mandžuského. Přispělo také na chov surikat. „Pravidelně přispíváme na chov a výživu vzácných a ohrožených druhů zvířat. Loni jsme adoptovali i jaguára amerického,“ řekla Klára Hrubá, projektová manažerka Centra celoživotního vzdělávání.

Každoročně sponzorské aktivity Centra pomáhají i dětem v Dětském domově v Janovicích u Rýmařova. „Stalo se už tradicí, že zaměstnanci Centra vyjedou před Vánoci do Janovic s darem, který slouží k rozvoji kreativity dětí tohoto domova. Také na sklonku roku 2015 od nás děti dostaly knížky, skládačky, výtvarné pomůcky a hry,“ dodala Klára Hrubá.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.