Polovina dětí má zkušenost s kyberšikanou, ukázal výzkum z pedagogické fakulty

Ilustrační foto: SXC
čtvrtek 27. června 2013, 18:31 - Text: Pavel Konečný

Každé druhé dítě se v životě setkalo s kyberšikanou prostřednictvím internetu nebo mobilního telefonu. Potvrdil to průzkum Centra prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty a společnosti Seznam.cz. Zúčastnilo se ho 21 tisíc dětí ve věku od 11 do 17 let.

Téměř 51 procent dotázaných potvrdilo, že má zkušenost s verbálními útoky, prozváněním, vyhrožováním či zastrašováním. Někteří respondenti ve výzkumu přiznali, že sami jsou mnohdy autory kyberšikany vůči jiným. Jedenáct procent z nich uvedlo, že se uchylují k verbálním útokům, v šesti procentech přiznali prozvánění.

„Rostoucí tendenci jsme zaznamenali u vydírání a krádeže identity,“ uvedl vedoucí centra Kamil Kopecký.

Schůzka naslepo

Výzkum mezi náctiletými ukázal, že jsou děti ochotny si nejen psát, ale také se osobně setkat s lidmi, které znají pouze z on-line prostředí. Podle výzkumu si s lidmi, které nezná z reálného světa, povídá na síti 53 procent dotázaných dětí a 27 procent jich potvrdilo, že by si na vyžádání přidalo cizího člověka mezi osoby, se kterými může komunikovat na sociální síti. Na schůzku s neznámým člověkem by šlo 36 procent dotázaných. Dvě třetiny z nich by o tom ale předem informovalo rodiče, příbuzné či kamarády.

„Je určitě dobré, že se děti naučily výzvy k setkání ignorovat nebo o nich někomu alespoň říkat. Kolikrát si neuvědomují, že místo internetového kamaráda na ně může čekat někdo úplně jiný a celá situace může skončit tragicky,“ řekl Martin Kožíšek, manažer internetové bezpečnosti společnosti Seznam.cz

Přitom 76 procent dětí z výzkumu považuje osobní setkání s člověkem, kterého znají jen z internetového prostředí, za riskantní a nebezpečné. „Většina dětí si uvědomuje, že schůzka s neznámým člověkem je nebezpečná. Přesto jsou ochotny riskovat a pod vidinou odměny, jakou může být například dobití mobilního kreditu či peněžitá částka, na osobní schůzku dorazit. Řada dětí je ale také k osobnímu setkání donucena sofistikovanými metodami manipulace, například vydíráním citlivými materiály, které útočníkovi při internetové komunikaci samy poskytly,“ popsal Kopecký.

Intimita na síti

Výzkum se zabýval i intimitou dětí na internetu. Přes sedm procent z nich uvedlo, že na internetu umístilo svojí nahou fotografii nebo video. Zároveň ale tvrdí, že jsou si vědomi rizika a považují tuto aktivitu za riskantní, a to v celých 75 procentech.

Výzkumu se účastnilo 21 372 dětí ze čtyř tisíců škol. Byl dosud nejrozsáhlejším výzkumem, který se u dětí na toto téma uskutečnil. „Výsledky nám pomohou při upravování našich služeb, a hlavně nám poradí, jakým dalším směrem by se měly projekty Seznam se bezpečně! a projekt E-Bezpečí ubírat,“ sdělil Kožíšek.

Pro Centrum prevence rizikové virtuální komunikace to byl již čtvrtý realizovaný výzkum. Poprvé však přesáhl 20 tisíc respondentů. „Jeho výsledky použijeme při tvorbě strategických plánů pro boj s riziky internetu a budeme je integrovat do aktivit programu E-Bezpečí a do vzdělávání budoucích pedagogů na pedagogické fakultě,“ doplnil Kopecký.

Kompletní výsledky výzkumu jsou ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.