Peklo Jáchymovského lágru dnes v Divadle na cucky

Martin Středa v podání Tomáše Krejčího.
Foto:Majda Slámová
pondělí 1. prosince 2014, 09:56 - Text: Milada Hronová

Pod slovem opera si člověk zpravidla představí něco velkého, okázalého, opulentního. Dnešní večer však slibuje opak. Martin Středa je pravdivým operním monodramatem, komorním typem divadla, přesto slibuje bezpočet dojmů a emocí. Peklo jáchymovského lágru rozezvučí v Divadle na cucky výtečný baryton Tomáše Krejčího.

 „S hudebním monodramatem Martin Středa mě před několika lety seznámil právě Tomáš Krejčí, který jej původně interpretoval pouze koncertně. Námět je mi blízký. Narodil jsem se v Ljublani ještě v době, kdy byla součástí socialistické federativní republiky Jugoslávie,“ řekl operní režisér a scénický výtvarník Rocc, který je pod dnešním představením podepsaný.

Námět na tuto operu získal kanadský skladatel Andrew Yin Svoboda z vyprávění svého otce, který byl v letech 1949–1958 vězněn v Jáchymově. V komunistickém lágru se tehdy setkal s mladým medikem, který v důsledku bití oslepl a byl držen na samotce. V libretu je touto a jedinou postavou právě Martin Středa, jehož monolog kombinují v jáchymovské cele fyzické utrpení ze zimy, hladu, vzpomínky na mučení, zoufalství ze ztráty zraku i vzpomínky na otce, který uprchl na Západ.

„Andrew Yin Svoboda říkával, že stále existují váleční zajatci, političtí vězni jsou fyzicky a psychicky týráni a mučeni. Proto napsal dílo, které je tematicky nadčasové, hudebně a divadelně neuvěřitelně silné,“ dodal Rocc.

Inscenace projektu Martin Středa v podání sdružení Opera Povera dnes zazní od 20 hodin v Divadle na cucky při příležitosti desátého výročí předčasného úmrtí skladatele Svobody. Je součástí festivalu soudobé hudby Opera Schrattenbach 2014, na jehož všechna představení mohou studenti Univerzity Palackého zdarma.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.