Pedagogická fakulta: uspěje necelá čtvrtina uchazečů

Přijímačky na pedagogickou fakultu.
Foto: Milada Hronová
úterý 18. června 2013, 15:57 - Text: Milada Hronová

Téměř devět tisíc uchazečů se letos přihlásilo ke studiu na pedagogické fakultě. Většina z nich skládá v tomto týdnu přijímací zkoušky. Na přijetí má šanci jen čtvrtina z nich. 

„Právě jsem vyplnila test všeobecných studijních předpokladů. Cítím se celkem spokojená. Myslím, že jsem jej totiž zvládla celkem dobře, byl relativně jednoduchý. Nyní mám před sebou ještě přijímací zkoušku z angličtiny,“ řekla Žurnálu Veronika Lukášová. Do Olomouce přijela s otcem z Náchoda, kde absolvovala gymnázium. Studium češtiny a angličtiny na Univerzitě Palackého si vybrala díky veletrhu Gaudeamus. „Právě na Gaudeamu jsem se rozhodla, že to zkusím v Olomouci. Na Univerzitě Palackého se pokusím uspět i v přijímací zkoušce na právnickou fakultu,“ dodala Lukášová. V Olomouci dosud byla pouze jednou – v nemocnici.

Její kolegyně z Velkých Bílovic by ráda studovala pedagogické fakultě v kombinované formě. „Hlásím se na pedagogiku se zaměřením na češtinu a také na pedagogiku ve veřejné správě. I když je pro mne z Velkých Bílovic dostupnější Masarykova univerzita v Brně, slyšela jsem, že olomoucká pedagogická fakulta je kvalitní. Zkusím tedy uspět tady. Právě čekám na test všeobecných studijních předpokladů,“ řekla absolventka hotelové školy Jana Slaná. Informace o možnostech studovat v Olomouci čerpala z webových stránek univerzity.

Pedagogická fakulta přijme v příštím akademickém roce necelé dva tisíce uchazečů. „Proti minulému akademickému roku budeme přijímat o sedm procent studentů méně,“ potvrdila proděkanka Hana Marešová.

S ohledem na velký počet uchazečů každoročně organizuje pedagogická fakulta přijímací zkoušky na několika místech. Plné sály jsou v tomto týdnu v prostorách právnické fakulty, ve Slovanském domě, v Konviktu, v Purkrabské ulici, částečně i v hlavní budově na Žižkově náměstí, kde vykonávají přijímací zkoušky uchazeči se zdravotním handicapem.

Přijímačky i na ostatních fakultách

V tomto i v následujícím týdnu se konají přijímací zkoušky také na právnickou fakultu, na kterou se přihlásilo necelých 2500 uchazečů. „Nejvíce z nich, přes tisíc osm set, by chtělo studovat magisterský obor Právo,“ řekla vedoucí studijního oddělení Věra Gotthansová. 

Uchazeči o studium na právnické fakultě už v pondělí skládali národní srovnávací zkoušky, jejichž úspěšné absolvování je nutným předpokladem ke studiu oborů Právo a bakalářský obor Právo ve veřejné správě. Pro navazující obor Evropská studia se zaměřením na evropské právo se přijímací zkoušky uskuteční ve středu 19. června. Uchazeči o studium v doktorském studijním programu skládají přijímačky 24. června.

Přijímací zkoušky se v těchto dnech konají také na Cyrilometodějské teologické fakultě. Už počátkem června skládali na fakultě zkoušky zájemci o studium bakalářských oborů Charitativní a sociální práce a oboru Mezinárodní sociální a humanitární práce. Příští týden proběhne pro zájemce druhé kolo.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.