Pedagogická fakulta učí děti bezpečí na internetu

Web Rangers.
Foto: E-bezpečí
středa 12. února 2014, 10:23 - Text: Milada Hronová

Stovka dětí se do konce února naučí prostřednictvím projektu Web Rangers bezpečnému chování na internetu. Pomůže jim v tom i pedagogická fakulta.

„Na svých projektech bude mládež ve věku od třinácti do patnácti let pracovat šest týdnů. Poté budou mezi své spolužáky a kamarády šířit získané informace a náměty o tom, jak používat bezpečně internet,“ uvedla Lenka Urbanová z Google Educational Group, která na projektu spolupracuje.

Projektem náctiletých bude krátké video, komiks, článek do místních novin či beseda ve škole. Organizátoři workshopů předpokládají, že jejich účastníci budou používat takové prostředky, které už znají ze školy nebo z domova. K dispozici jim jsou pomocnice z týmu Web Rangers, které žáky při práci vedou a radí jim.

Mladí uživatelé internetu se seznámí i s kyberšikanou a kybergroomingem, tedy psychickou manipulací prostřednictvím webu. „Těmi jsou ohroženi nejvíce. Zároveň jim chceme představit možnosti ochrany a obrany před těmito riziky,“ řekl vedoucí projektu E-Bezpečí Kamil Kopecký z pedagogické fakulty.

Základ vzdělávání a prevence dětí podle Kopeckého spočívá v práci s kazuistikami – konkrétními příklady, v nichž žáci s obětí prožívají celou rizikovou situaci a hledají její řešení. „Stávají se tak aktivními a uvědomují si závažnost problémů, které v extrémních situacích mohou končit tragicky,“ dodal Kopecký.

Na aktivity projektu Web Rangers naváže výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu. Startuje dnes pod vedením týmu Centra prevence rizikové virtuální komunikace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.