Pedagogická fakulta rozšiřuje spolupráci s čínskými univerzitami

Proděkan pedagogické fakulty Vojtěch Regec při přednášce na The College of Education - Fujian Normal University v Číně.
Foto: Archiv VR
středa 11. března 2015, 11:28 - Text: Velena Mazochová

Dalších sedm čínských univerzit projevilo zájem o spolupráci s pedagogickou fakultou. Zatím největší ohlas má aktuální nabídka letních škol, díky nimž by mělo letos do Olomouce přicestovat kolem padesáti čínských studentů. V dubnu do Číny na oplátku vycestuje sedmnáct studentů olomouckých pedagogických oborů.

„Čína je země, které patří v oblasti zahraniční spolupráce k prioritám. Snažíme se postupně zvyšovat podíl zahraničních studentů a zároveň rozšiřovat prostor pro zahraniční mobility našich studentů a pedagogů,“ zdůraznil proděkan pro zahraniční vztahy Vojtěch Regec. Na základě pozvání působil loni na jaře na univerzitě v Leshanu a při té příležitosti osobně jednal s vedením fakult dalších sedmi čínských univerzit. Navzdory tomu, že Česko nepatří k anglicky mluvícím zemím, zaznamenal při svých návštěvách z čínské strany značný zájem.

Oslovené univerzity reagovaly podle proděkana vstřícně zejména na nabídku letních škol a mobilit studentů a akademických pracovníků z pedagogických oborů. „Zahraniční mobility zároveň rozšiřují možnosti společné projektové činnosti, ke které lze přistoupit až po navázání konkrétních kontaktů. Celkem jsou podepsána čtyři memoranda o spolupráci, na dalších pracujeme,“ doplnil Regec.

Letní školy táhnou

Nabídka letních škol olomoucké pedagogické fakulty byla vytvořena na základě výrazného zájmu čínské strany jako předběžná ochutnávka pedagogických oborů, které lze v Olomouci studovat v anglickém jazyce. „Čínští studenti se trochu obávají přijet sem a rovnou zůstat na víceletém studiu. Chtějí nejdřív získat alespoň základní informace a načerpat zkušenosti v neznámém prostředí,“ přiblížil Regec.

Letní školy kromě pedagogiky zahrnují přednášky z výtvarné a hudební výchovy, anglického jazyka, psychologie, společenských věd, základů českého jazyka nebo dramaterapie. „Aktuálně máme připraveny koncepce pro osm typů letních škol pro zahraniční studenty, na které se čínští studenti hlásí ze všech oslovených univerzit,“ doplnil Regec.

Oboustranný přínos

Nově vytvářené kontakty navazují na dosavadní intenzivní spolupráci s dvěma čínskými univerzitami. První letošní skupina více než dvaceti čínských studentů přijede v dubnu na krátkodobý pobyt z Leshan  Normal University, se kterou pedagogická fakulta spolupracuje už několik let.

Výměnné krátkodobé nebo delší pobyty představují výrazný přínos také pro studenty v Olomouci. „Momentálně máme připravenu nabídku studentských stáží na Xihua University, na které se do výběrového kola přihlásilo více než osmdesát studentů. Fakulta podpoří sedmnáct nejlepších, kteří do Číny vyjedou na měsíční úvodní kurz,“ popsal Regec.

Pedagogická fakulta nabízí v současné době sedm studijních programů akreditovaných v anglickém jazyce na bakalářském, magisterském a doktorském stupni. O rozšiřování studentských mobilit a zvyšování podílu zahraničních studentů chce usilovat i v budoucnosti, pro kterou chystá akreditace dalších programů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.