Pedagogická fakulta pořádá Dny vědy

Čestmír Serafín, děkan fakulty společně s Libuší Ludíkovou, proděkankou pro vědu, výzkum a doktorská studia prezentovali Dny vědy 2016.
Foto: Milada Hronová
pondělí 14. března 2016, 12:11 - Text: Milada Hronová

Letos poprvé připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého Dny vědy. Už zítra je odstartuje mezinárodní konference IV. Olomoucké speciálněpedagogické dny. Během roku se pak v rámci projektu představí i řada vědeckých pracovišť fakulty.

„Chceme ukázat, že pedagogická fakulta je nejen učící, ale i výzkumná. A chceme upozornit, že naše výzkumy jsou pro společnost velmi důležité,“ řekl Čestmír Serafín, děkan pedagogické fakulty.

Na Dnech vědy se podílí odborníci 13 kateder. Jejich cílem je představit vědecké aktivity fakulty, které zaštituje Ústav pro výzkum a vývoj. V tomto ústavu pracuje několik badatelských týmů, které se ve třech dlouhodobých projektech věnují mimo jiné inkluzi v základním vzdělávání nebo faktorům ovlivňující dynamiku vzdělavatelnosti žáků vyžadujících spěciálněpedagogická opatření. Výsledky těchto projektů jsou prezentovány na významných vědeckých fórech u nás i v zahraničí. V letošním roce přibyly další dva výzkumné záměry s akcentem na psychosociální determinanty zdraví a filozofii hospicové péče. 

„V poslední době je pro nás zajímavý i pohled na matematiku, matematickou gramotnost, na otázky didaktických metod, které je při její výuce možné využívat. Téma je pro nás zajímavé už proto, že matematická gramotnost u nás není na takové úrovni, jak bychom očekávali. A přesto, že se stane maturitním předmětem, neustále se hovoří o tom, že ji žáci rozhodně nezahrnují do oblíbených předmětů,“ řekla Libuše Ludíková, proděkanka fakulty.

Dny vědy obsáhnou v roce 2016 několik významných událostí. Už zítra je zahájí mezinárodní konference IV. Olomoucké speciálněpedagogické dny. Pravidelně se tohoto setkání účastní více než 150 odborníků. Letos se konference bude věnovat soudržnosti současné speciální pedagogiky, jejímu vývoji i trendům, přičemž nejvýznamnější host přijede ze Švýcarska. Profesor Marco G. P. Hessels z University of Geneva bude v Olomouci hovořit o schopnosti učení a intervence lidí se speciálními potřebami.

Ve čtvrtek 17. března navážou na konferenci Ceny děkana. Pro ocenění si přijdou studenti, kteří fakultu reprezentují ve vědecké či umělecké činnosti nebo jsou autory výjimečných publikací. Ceny každoročně uděluje děkan s cílem podpořit významné a mimořádné aktivity studentů. Dále budou prezentovány vědecké projekty v rámci studentské grantové soutěže, které byly na pedagogické fakultě úspěšně řešeny v roce 2015.  

Ustanovením Dnů vědy chce pedagogická fakulta zdůraznit, že je vedle výuky rovnocenným partnerem i ve vědě a výzkumu. Její odborníci se na svých pracovištích věnují celé řadě témat pedagogických i speciálněpedagogických věd, stejně tak tématům uměnovědným a biologicko-environmentálním. Někteří z nich jsou i nositeli významných vědeckých výsledků, které překračují rámec nejen fakulty a regionu, ale i České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.