Pedagogická fakulta nabídne dvě stovky studijních variant a kombinací

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 12. května 2015, 12:19 - Text: Milada Hronová

Senátoři pedagogické fakulty přijali na svém včerejším jednání Návrh studijních oborů pro akademický rok 2016/2017. Podaří-li se fakultě dodržet všechny požadavky akreditační komise, otevře až dvě stě variant studia v bakalářských, magisterských i doktorských programech. Nabídne i řadu možností studia v cizích jazycích.

Nově se pedagogická fakulta chystá akreditovat některé ze svých bakalářských i navazujících magisterských oborů v anglickém a ruském jazyce.  K akreditaci jsou připraveny obory, jejichž základem je speciální pedagogika. V angličtině by fakulta chtěla nabídnout i logopedii, specializace v pedagogice či některé učitelské obory pro základní a střední školy. Kombinace ve spolupráci s filozofickou a přírodovědeckou fakultou naopak hodlá omezit.

„S filozofickou fakultou jsme se zatím nedohodli na podmínkách, které konkrétní kombinace studijních oborů vyžadují. Například dříve nabízená hudební výchova v kombinaci s českou filologií nesla v sobě třetinovou povinnost, složenou z hudební výchovy, češtiny a učitelské způsobilosti. Neshodli jsme se zatím na finančním podílu těchto třetin,“ uvedl proděkan Pavel Neumeister. Ve spolupráci s přírodovědeckou fakultou pak podle Neumeistra vstupuje do problematiky mezifakultních kombinací především nedostatečný zájem o některé obory.

„Zdůrazňuji, že seznam studijních oborů může být platný až poté, co se fakultě podaří akreditovat, reakreditovat či rozšířit akreditace některých studijních oborů,“ zdůraznil Neumeister.  

V návaznosti na dubnové jednání senátu věnované změně statutu pedagogické fakulty a změně jejího organizačního řádu věnovali včera senátoři část jednání aktuálním pravidlům způsobu dělení financí uvnitř fakulty.

Děkan Čestmír Serafín senátory seznámil se současnou podobou uplatňované metodiky dělení prostředků a připomněl státem uplatňovanou metodiku dělení financí veřejným vysokým školám. Ve své řeči opět zdůraznil indikátory kvality, které společně s počty přijatých studentů mají a budou mít zásadní vliv na finanční stav fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.