Online poradnu E-Bezpečí zařadil Olomoucký kraj mezi významné projekty

Ilustrační foto: 123rf
pondělí 6. července 2015, 08:21 - Text: Milada Hronová

Poradna E-Bezpečí ročně zpracuje tři stovky případů spojených s internetovou kriminalitou. Pětinu z nich předává policii. I proto zařadil Olomoucký kraj mezi své významné projekty online poradnu z pedagogické fakulty.

Mezi nejčastější problematiku v E-Bezpečí patří únik intimních materiálů na internet, vydírání a vyhrožování, různé formy kyberšikany či stalking. Za poslední čtyři roky počet těchto činů vzrostl o čtyřnásobek.

„Minulý týden se na nás například obrátila vyděšená maminka, že fotografie její devítileté dcery někdo nahrál i s osobními údaji na stránky zaměřené na pedofilní uživatele. Ti pak fotografie dítěte dále sdíleli, nevhodně komentovali a zjišťovali o dítěti další informace. Dvě hodiny po nahlášení případu byly fotografie i další citlivé informace o dítěti ze serveru odstraněny a zavedena další opatření,“ popsal činnost poradny vedoucí projektu Kamil Kopecký.

Zařazení projektu E-Bezpečí a jeho online poradny mezi významné projekty považuje Kopecký za ocenění kvality a smysluplnosti. Poradna funguje i díky přispění komerčních a nekomerčních partnerů, mezi které patří ministerstvo školství, ministerstvo vnitra, Policie ČR i firmy jako Seznam.cz, Google nebo Vodafone.

V loňském roce bylo v Česku spácháno 4348 trestných činů, které souvisejí s internetem či ostatními počítačovými sítěmi. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.