Ombudsmana nechce ani pedagogická fakulta

Akademický senát pedagogické fakulty nesouhlasí s ustavením funkce veřejného ochránce práv studentů na Univerzitě Palackého.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 2. května 2013, 14:04 - Text: Milada Hronová

Akademický senát pedagogické fakulty dnes vyjádřil na návrh studentské komory zásadní nesouhlas s ustanovením funkce veřejného ochránce práv studentů na Univerzitě Palackého. Stanovisko platí do doby, dokud navrhovatel nepředloží analýzu, z níž by vyplynula nezbytnost zřízení tohoto institutu. 

Senátoři pedagogické fakulty trvají na tom, aby případná analýza o nezbytnosti zřízení ombudsmana byla projednána také akademickými senáty jednotlivých fakult, ne pouze ve „velkém“ univerzitním senátu. Jsou toho názoru, že se v tuto chvíli jedná o uměle vytvořený koncept, který může přinést finanční zátěž.

„Pedagogická fakulta má zajištěny mechanismy, které reagují na stížnosti či podněty studentů. Stejně tak vymezuje jejich práva a povinnosti. Mám na mysli studentskou komoru akademického senátu, vysokoškolskou sociálně-právní poradnu, vysokoškolskou psychologickou poradnu, disciplinární řád, studijní a zkušební řád, studijní oddělení, garanty jednotlivých oborů, Centrum podpory studentům se specifickými potřebami či Centrum prevence rizikové virtuální komunikace,“ řekla studentská místopředsedkyně senátu Petra Tomalová.  

Senát pedagogické fakulty se ve své zamítavé reakci na ustanovení ombudsmana přiklonil i k názoru, že role veřejného ochránce práv studentů z řad emeritních profesorů není dostatečně promyšlena. „Není vhodná. Emeritní profesoři jsou úzce svázáni s akademickou obcí a nemusejí znát strukturu jednotlivých fakult,“ doplnila Tomalová.

Pro senát pedagogické fakulty jsou nepřijatelné i navrhované pravomoci ombudsmana. „Pokud by přece jen měla být pozice ombudsmana ustavena, domníváme se, že by se mělo jednat o osobu mimo akademické prostředí se zkušenostmi z oblasti psychologie, psychoterapie, supervize, koučinku a mediace. Mělo by se jednat o mladšího člověka, který by měl ve studentech důvěru,“ uzavřela Tomalová.

K možnosti zřízení veřejného ochránce práv studentů na Univerzitě Palackého se už zamítavě vyjádřily přírodovědecká fakulta a cyrilometodějská teologická fakulta. Akademický senát fakulty tělesné kultury rozhodl, že se k tématu zatím vyjadřovat nebude. 

Podle předsedy Akademického senátu Univerzity Palackého Miroslava Dopity se senátoři budou ombudsmanem zabývat 12. června. To má rektor předložit kroky, které by měly vést ke zřízení funkce veřejného ochránce práv studentů.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.