Odborníci z pedagogické fakulty přednášeli na ministerstvu vnitra

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 7. července 2014, 10:44 - Text: Martina Šaradínová

O aktuálních trendech v oblasti informační kriminality vázané na děti i o nových formách rizikových komunikačních jevů spojených s informačními technologiemi přednášeli v závěru června na ministerstvu vnitra pracovníci Centra prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty. Jejich vystoupení si vyslechli účastníci zasedání Republikového výboru prevence kriminality.

Kamil Kopecký mimo jiné vyzdvihl aktuální data z národního výzkumu rizikového chování českých dětí v prostředí internetu, který provádí pedagogická fakulta ve spolupráci s firmami Seznam.cz, Google a dalšími partnery.

Podle Kopeckého není potřeba internet a sociální sítě démonizovat, jejich pozitivní vliv na fungování společnosti je nesporný. „Stejně jako v běžném životě se však v prostředí internetu můžeme setkat s řadou nebezpečí, na která je třeba děti, ale také jejich rodiče, připravit. V praxi to znamená seznámit je s konkrétními situacemi, ke kterým skutečně v prostředí internetu došlo, a naučit je dodržovat alespoň minimální zásady bezpečného chování na internetu,“ uvedl Kopecký.

Jeho kolega z Centra prevence rizikové virtuální komunikace René Szotkowski informoval o vlivu sociální sítě Facebook na děti i dospělé, upozornil na zvýšené riziko, kterému se vystavují původci takzvaného sextingu, a hovořil také o hrozbě vydírání s využitím intimních materiálů, ke kterému v dětské populaci dochází stále častěji.

Upozornil také na skutečnost, že rodiče malých dětí, které využívají sociální sítě, často nejsou o rizicích spojených s využíváním internetu poučeni. Netuší tak, čemu mohou být jejich děti vystaveny ve zdánlivě bezpečném prostředí dětského pokoje. Útočníci totiž stále více využívají propracované strategie, jak se s dětmi seznámit, jak si získat jejich pozornost, následně od nich vylákat intimní materiály a jejich prostřednictvím dětské uživatele vydírat.

Závěr přednášky patřil ukázkové kazuistice případů, na kterých Centrum ve spolupráci s Policií ČR v posledním roce pracovalo. Na autentickém materiálu odborníci představili zástupcům jednotlivých resortů konkrétní strategie útoků na děti a metody jejich rozpoznávání.

Další informace o online rizicích v prostředí internetu naleznete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.