Odborníci z pedagogické fakulty hledají nové web rangery

Ilustrační foto: 123rf
pátek 5. září 2014, 09:26 - Text: Pavel Konečný

Dvě stovky dětí chtějí zapojit do programu Web Rangers 2.0 lektoři projektu E-Bezpečí z pedagogické fakulty se svými partnery z Google a Google Edu Group. Děti se naučí bezpečnému chování na internetu i sociálních sítích a znalosti budou dál šířit mezi svými vrstevníky.

„Projekt Web Rangers využívá potenciálu samotné cílové skupiny, tedy dětí. Ty dokážou rychle mezi své vrstevníky rozšířit informace o tom, jak nebezpečné může být třeba šíření intimních materiálů na internetu, na co si dávat pozor na sociálních sítích, nebo jak postupovat v situacích, kdy nás na internetu někdo manipuluje,“ řekl Kamil Kopecký, koordinátor projektu E-Bezpečí.

Noví zájemci se zúčastní speciálního workshopu, kde se dozvědí o pravidlech bezpečného chování na internetu a získají informace, které jim pomohou při práci na vlastních projektech. Teenageři budou mít za úkol vytvořit video, komiks, web nebo blog, mobilní aplikaci, článek do novin či uspořádat besedu ve škole, aby své okolí seznámili s pravidly internetové bezpečnosti.

Do projektu se letos poprvé zapojí také YouTube komunita mladých českých talentů – ti dětem přiblíží vlastní zkušenosti s bezpečným pohybem na internetu a tvorbou obsahu na YouTube.

„Internet nabízí spoustu výhod a příležitostí, usnadňuje život, šetří čas, umožňuje sdílet a komunikovat na dálku, zpřístupňuje informace, ke kterým bychom se jinak nedostali. Pro naše děti se stal nezbytnou součástí života. A stejně tak jako je důležité naučit je pravidlům provozu, je důležité, aby znali pravidla bezpečného používání internetu,“ uvedla Taťána le Moigne, ředitelka českého Google.

Projekt Web Rangers se poprvé zrodil před čtyřmi lety v Izraeli, kde se setkal s obrovským úspěchem. Vychází z poznání, že je efektivní, pokud si děti sdílí své znalosti mezi sebou samy. Výstupy projektu svědčí o tom, jak jsou české děti kreativní a že pro ně technika není žádnou překážkou. Dokazují, jak moc jsou v prostředí internetu domorodci a jak moc se od nich dospělí mohou naučit.

V březnovém prvním českém ročníku připravilo osm desítek dětí 47 projektů. Porota vybrala šest nejlepších, které doporučila v zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky. Zaujalo ji video Lukáše Priknera Nikdy nevíte, kdo je za monitorem!, které mělo 5600 zhlédnutí, stejně jako práce o kyberšikaně nebo vlastním odhalování. Zasáhly více než 30 tisíc dětí.

„Jsem moc ráda, že v Česku již vyrostla první generace web rangerů, a těším se na tu příští,” dodala le Moigne.

Projekt Web Rangers je společnou iniciativou českého Googlu, E-Bezpečí z pedagogická fakulta, Google Edu Group a komunity nadšenců pro služby Googlu.

Do projektu Web Rangers 2.0 se mohou hlásit děti do 15 let ZDE. Termín pro přihlášky končí 10. října.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.