Odborníci projektu E-Bezpečí pomohli dopadnout vyděračku

Ilustrační foto: SXC
pátek 28. června 2013, 15:19 - Text: Martina Šaradínová

K dopadení pachatelky, která je obviněna z vydírání, přispěli odborníci z poradny E-Bezpečí na pedagogické fakultě. Právě rizikovým fenoménům spojeným s komunikací na internetu se dlouhodobě věnují. S policií ročně spolupracují na desítkách případů.

Jednadvacetiletá žena z Jeseníku letos v březnu vydírala prostřednictvím Skype dvaadvacetiletého muže z Přerova. Ten odpověděl na zveřejněný inzerát na internetu, v němž žena hledala "finančního otroka", který by plnil její příkazy, a to i sexuálního charakteru. Muž s podmínkami souhlasil.

„Následovala komunikace prostřednictvím Skype, kde pachatelka oslovovala muže vulgárními výrazy a zadávala mu různé příkazy. Využila jeho podřízenosti a nařídila mu před zapnutou webkamerou svléknout se do naha a masturbovat. Muž příkazy splnil,“ uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková. Žena chtěla dále po muži dvanáct tisíc korun, v opačném případě hrozila zveřejněním erotické nahrávky.  

Poškozený se následně zhroutil a o pomoc se obrátil na linku projektu E-Bezpečí. „Obviněná za sebou zanechala velké množství virtuálních stop, které nám pomohly sestavit její skutečný profil. Působila na celé řadě sociálních sítí, využívala velké množství internetových služeb. Lze předpokládat, že nevěděla, jak snadné je zjistit její skutečnou identitu,“ uvedl Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí.

Loni poradna centra řešila 163 případů, z toho jich 15 předala policii. Podle Kopeckého vydírání tvoří zhruba jednu třetinu případů. Dalšími negativními jevy na internetu jsou například dětská prostituce, kyberšikana či internetové podvody.

Realizační tým projektu E-Bezpečí vyvinul také aplikace pro majitele smartphonů a tabletů, které jsou propojené s online poradnou. Uživatelé získají nejen užitečné rady, ale mohou také velmi rychle požádat odborníky o pomoc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.