Obhajoba místo vernisáže

Klára Vojtová a její knižní ilustrace.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 27. srpna 2015, 08:29 - Text: Pavel Konečný

Své diplomové a bakalářské práce vystavují v Konviktu studenti výtvarné výchovy. V pondělí a úterý se u nich sejdou, aby se stali absolventy.

„Obhajoby jsou veřejné a může se jich zúčastnit kdokoliv. Před každým dílem se sejde autor, oponent, vedoucí práce a hosté. Kolikrát se strhne i živá diskuse. Emoce jsou ale žádoucí a pro umělce důležité,“ řekl tajemník katedry výtvarné výchovy a grafický designer Tomáš Chorý.

V nejvyšším patře konviktu se představí skutečný pall mall od fotografií přes textilní tvorbu až po knižní ilustrace.

Ilustrace plodu

„Dělala jsem knížku o prenatálním vývoji, ilustrovala jsem postupně každý měsíc. Inspirací mi byla moje o rok mladší sestra, která otěhotněla a já jsem sto s ní celé prožívala. Závěrečnou práci jsem věnovala Amy, jejímu miminku,“ vysvětlila čerstvá teta Klára Vojtová. Svou bakalářskou práci dělala v Hradci Králové, týkala se logotypu a vizuálního stylu pro občanské sdružení. Její diplomová práce z Olomouce je tedy úkrok stranou. „Tohle je více o mně. Ilustracím bych se v budoucnu věnovala raději,“ přiznala Vojtová.

Portrét v krajině

Velkoformátové fotografie portrétů vystaví Zuzana Szulová. Je na nich i její sestra Eva. Protože jí pomáhala s adjustací, nazývala ji žertem svou asistentkou. „Nefotila jsem jen sestru, ale i kamarády. Portrétovala jsem je v krajině, se kterou jsem se je snažila propojit. Podle kontextu,“ ukazuje. Na fotkách je sestra v civilu na procházce či sestra na brigádě. Pokud Zuzana obhájí, nestihne už sestru jako spolužačku. „Rozhodla jsem se jít v jejích šlépějích a nastupuji do prváku na výtvarku,“ potvrzuje Eva nad snímky.

Komiks ztracené kresby

Mezi autory, kteří by studium rádi zakončili, je i Martina Panchártková. „Když jsem chtěla dělat diplomku ze svých dětských kreseb, nemohla jsem jednu najít. Tak jsem usoudila, že kresbička se ztratila, nebo jsem ji vyhodila. Vymyslela jsem si, že ona ožije a že mě hledá,“ popisovala svým spolužačkám. „Tady je naše škodovka v roce 1995, takhle vypadá moje základka, všechno vypadá úplně stejně. Komiks jsem musela ručně nakreslit, nafotit, převést do vektorů a upravit ve photoshopu. Pak naházet do indesignu a dodělat tabletem...“ prozrazovala postup mladším ročníkům. Teprve pak přišel na řadu tisk a tento týden i adjustace a instalace. Obhajoba přijde ke slovu po víkendu.

Diplomové a bakalářské práce vydrží v Konviktu několik týdnů, obhajoby začnou v pondělí 31. srpna v osm hodin ráno a pokračují o den později 1. září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.