Novinka mezi studijními obory – Muzejní a galerijní pedagogika

Ilustrační foto:
Marek Otava
pátek 1. února 2013, 13:52 - Text: Milada Hronová

Univerzita Palackého nabízí od příštího akademického roku nový navazující studijní obor – Muzejní a galerijní pedagogiku. V prezenční i kombinované formě jej na pedagogické fakultě bude moci studovat dvacet posluchačů. Přihlásit se musí do konce února.

„Absolventi najdou uplatnění v muzeích a galeriích, v oblasti sbírkotvorných, výstavních a obecně kulturních institucí,“ uvedla garantka oboru Petra Šobáňová z katedry výtvarné výchovy. Měli by připravovat vzdělávací programy muzeí pro děti a mládež i edukační programy pro návštěvnické skupiny.

Podle Šobáňové reaguje nový studijní obor na aktuální vzdělávací potřeby české společnosti. „Po roce 1989 se v ní totiž etablovala profese muzejní, respektive galerijní pedagog, aniž by existoval systém vzdělávání těchto odborných pracovníků muzeí a galerií. Obor tak reaguje na poptávku po navazujícím magisterském studiu, které by rozšířilo profesní kompetence pedagogů směrem k oblasti muzejní edukace,“ vysvětlila Šobáňová.

Mnoho absolventů se již nyní úspěšně uplatňuje v muzejních institucích a potřebu rozšíření svých odborných znalostí o muzejně-pedagogická specifika silně pociťuje.

Ke studiu budou přijímáni absolventi bakalářského stupně všech studijních oborů akreditovaných v rámci studijních programů Specializace v pedagogice, pokud do 15. července předloží doklad o absolutoriu. Přihlášku ke studiu je nutné podat nejpozději do 28. února.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.