„Nesnažím se o dokumentaci. Pokouším se zachytit, co cítím sama“

Tereza Hrubá, autorka expozice keep calm and show no mercy v Galerii W7.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 4. července 2015, 10:05 - Text: Milada Hronová

Vernisáží se v Galerii W7 otevřela expozice keep calm and show no mercy. Jedenadvacet velkoformátových fotografií Terezy Hrubé, doktorandky katedry výtvarné výchovy, se věnuje divadelní a taneční fotografii i portrétu.

„Nesnažím se o dokumentaci, ale o to, abych zachytila pocit, který během focení cítím já sama. Právě to je pro mne vždy výzvou,“ uvedla Hrubá. Že ji baví divadelní a především taneční fotografie zjistila zhruba před patnácti lety. V Moravském divadle se už několik let snaží zachytit pohyb, vzruch, moment, kdy se taneční svět protíná se světem civilním. 

Do divadelního prostředí Hrubá poprvé vstoupila v už v době svého magisterského studia na pedagogické fakultě. Tehdy s tím, že bude fotit divadlo jako dokument. Záhy zjistila, že tuto ideu nebude jednoduché naplnit. Díky trpělivosti se časem dokázala s divadlem sžít a proniknout do uzavřeného prostředí. Postupně dokázala herce, tanečníky i vedení divadla přesvědčit, že nepořizuje nelichotivé a zbytečně naturalistické fotografie. 

„Člověk musí být hodně trpělivý. Na správný záběr si musí si někdy i velmi dlouho počkat,“ dodala Hrubá. 

Podle kurátorky Moniky Bekové se výběr fotografií pro expozici keep calm and show no mercy zaměřil především na snímky, v nichž se hra světel a stínů střetává s tělesným vypětím a dřinou. 

„Jistá lyričnost a abstraktnost jednotlivých fotek navíc volně navazuje na linii předešlých výstav Galerie W7. Doposud se všechny nesly v duchu site specific instalací, kooperujících s atypickým prostředím galerie,“ uvedla za Galerii W7 i její současnou expozici Beková.

Galerie W7 ve Wurmově ulici otevřena podle programu Divadla na cucky nebo po domluvě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.