Natale Festa Corale zahajuje prvním koncertem

Coro Grande v Redutě Moravské filharmonie.
Foto: Coro Grande
úterý 10. prosince 2013, 10:59 - Text: Milada Hronová

Výběr z děl Georga Friedricha Händla, Vincenza Belliniho, Johna Ruttera, Gioacchina Rossiniho a Giuseppe Verdiho zazní na zahajovacím koncertě druhého ročníku vánočního sborového festivalu Natale Festa Corale. Přednesou jej Smíšený sbor Univerzity Palackého Coro Grande, Smíšený sbor konzervatoře Kroměříž a Moravská filharmonie.

„Koncert nabídne část z Händlova Mesiáše, což je jeho asi nejvýznamnější dílo, které si v průběhu století získalo až ikonickou hodnotu. Zazní také Belliniho Mše a moll, která je veřejnosti téměř neznámá, avšak nádherná. V druhé půli programu nabídneme i část z Rossiniho Semiramide a část z Verdiho La traviaty,“ uvedl umělecký vedoucí sboru Univerzity Palackého Coro Grande Marek Klimeš, který je posluchačem třetího ročníku hudební fakulty brněnské JAMU.

Základ asi pětašedesátičlenného tělesa tvoří převážně studenti prvního a druhého ročníku katedry hudební výchovy pedagogické fakulty. „Jednou za semestr se snažíme dát dohromady velký projekt, většinou jde o kantátová díla. Pravidelně uvádíme jeden koncert s filharmonií, stejně tak vánoční koncert,“ doplnil posluchač Klimeš.

Natale Festa Corale

Řídí:

Marek Klimeš

Účinkují:

Michaela Katráková – soprán

Romana Jedličková – alt

Lukáš Hacek – tenor

Nikolaj Někrassov – baryton

Název sboru Coro Grande vyjadřuje nejen množství zpěváků, kteří projevují zájem o sborový zpěv, ale i své zaměření. „Myslím, že naučit se zpívat dokáže téměř každý, pokud se k hlasu přistupuje profesionálně. Otec Jiří Klimeš, který je zakladatel tohoto seskupení, říká, že sbor není o zpívání, ale o docházce a organizaci. Tímto mottem se řídím i já,“ řekl Marek Klimeš. Připustil, že největší problém ve sboru bývá vždy s mužskými hlasy.

Na koncertě, který se koná 11. prosince v 19 hodin v Redutě Moravské filharmonie, vystoupí i dětský sbor Campanella. Další festivalové koncerty se uskuteční 18. prosince v Paláci Bohemia a 26. prosince v chrámu svatého Mořice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.