Na zdravotní problémy hudebních umělců upozorní seminář s portugalskou sopranistkou

Sopranistka Filipa Lã. Repro:Žurnál UP
čtvrtek 30. ledna 2014, 08:46 - Text: Milada Hronová

Především za zájemci o uměleckou hudební dráhu, hudební pedagogiku a medicínskou a psychologickou problematiku hudebníků přijede do Olomouce sopranistka Filipa Baptista Martins Lã. Odborná asistentka Ústavu komunikace a umění University of Aveiro povede v Konviktu seminář Zdravotní problémy výkonných hudebních umělců. Poté se představí v recitálu.  

„Hudební vystoupení je fyzicky i mentálně extrémně náročná aktivita. Mnoho hodin zkoušení je třeba pro získání jemných motorických dovedností, které pak umožňují technické ovládání hudebního nástroje a tvorbu hudby s efektivní a emocionální komunikací,“ přiblížil obsah chystaného semináře Jan Švec z katedry biofyziky přírodovědecké fakulty.

Hudební umělec si potřebuje osvojit schopnosti paměti, tvořivosti a koncentrace včetně strategie vyrovnávání se s dlouhými hodinami zkoušek, neustálého cestování, stresu i obav z vystoupení. „Všechny tyto rizikové faktory mohou kvalitu výkonu ovlivnit,“ dodal Švec.

Seminář povede portugalská sopranistka Filipa Lã, která se věnuje hudbě ve spojení s medicínou, psychologii hudby, metodologii výzkumu i specifickým výukám zpěvu. V semináři se bude diskutovat o fyzických i mentálních rizikových faktorech, řeč přijde také na první symptomy ukazující na zdravotní problémy i na příslušné obranné strategie. 

Následující den v recitálu sopranistky Lã zazní za klavírního doprovodu Milady Jedličkové a Filipa Chobota portugalští a brazilští skladatelé 20. století.

Dvoudenní setkání s portugalskou pěvkyní organizuje katedra hudební výchovy pedagogické fakulty a katedra biofyziky přírodovědecké fakulty. Seminář se uskuteční v úterý 4. února v 16:30 ve sborovém sále Uměleckého centra, klavírní a pěvecký recitál ve středu 5. února od 17:30 v kapli Božího těla.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.