Na pedagogické fakultě začala letní škola pro učitele občanské výchovy a dějepisu

Začala Letní škola výchovy k občanství, demokracii a evropanství.
Foto: Milada Hronová
úterý 23. srpna 2016, 08:03 - Text: Milada Hronová

Osm desítek učitelů občanské výchovy, nauky, základů společenských věd a dějepisu diskutuje v prostorách pedagogické fakulty o migraci, historii, proměnách i současnosti Evropy. Na fakultě začala tradiční Letní škola výchovy k občanství, demokracii a evropanství.

Cílem školy je vybavit učitele nejnovějšími poznatky v oborových didaktikách společenských věd a dějepisu.

„Téma je aktuální a navíc i velmi třaskavé, neboť určitým způsobem naši společnost polarizuje. Je proto velmi důležité, jaký postoj k němu zaujmou právě učitelé občanské výchovy, kteří myšlení žáků z velké části formují. Je potřebný jejich nadhled a schopnost negeneralizovat,“ řekla při zahájení letní školy Hana Marešová, proděkanka pedagogické fakulty. Podobně se vyjádřil i náměstek primátora Olomouce Pavel Urbášek: „Problémy související s migrací otřásají v současné době základy sjednocené Evropy i jejím zavedeným politickým systémem. Jsem historik a ke stávající situaci mě napadá paralela druhé poloviny třicátých let minulého století, kdy podobná situace vedla k rozpadu demokracie.“  

Až do středy bude na letní škole přednášet řada zajímavých osobností, které se zvoleného tématu ujmou jak ze sociologického, historického, politologického, tak i oborově-didaktického pohledu. „Se zájmem si i letos poslechnu přednášku profesora Jana Sokola i řeč profesorky Vladimíry Dvořákové. Tato škola mi každoročně přináší řadu nových námětů. Jsem její studentkou už podesáté. Vždy mě inspirovala k novým i netradičním metodickým postupům, z nichž jsem pak ve výuce čerpala,“ řekla Anna Hráčková, učitelka ze Zlína.

Letní škola výchovy k občanství, demokracii a evropanství pro učitele občanské výchovy, občanské nauky a základů společenských věd skončí 24. srpna předáním osvědčení o absolvování. Pořádá ji katedra společenských věd Pedagogické fakulty UP, Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice, Olomoucký kraj, Olomouc a Olomoucké centrum otevřeného vzdělávání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.