Na pedagogické fakultě vznikne unikátní logopedická laboratoř

Ilustrační foto: Alena Říhová, PdF
pátek 22. února 2013, 09:58 - Text: Jana Fryzelková, Martina Šaradínová

V tuzemsku ojedinělá logopedická laboratoř se špičkovým vybavením vznikne v dostavbě pedagogické fakulty. Vedení školy si od ní slibuje významný posun ve vědecké činnosti, pro niž dosud chybělo odpovídající zázemí.

Do bádání zejména v oblasti poruch výslovnosti se zapojí hlavně studentky jednooborového studia logopedie, které je v Česku ojedinělé. Zařízení poslouží i při výuce.

„Máme některé přístroje, pomůcky či diagnostické materiály, které jsme získali již dříve v různých projektech. Ale přístroje potřebné pro důsledný výzkum jsou velmi nákladné a dosud nám chyběly. Výzkum v nové laboratoři bude zaměřen zejména na artikulografii a další související metody, které nám umožní sledovat artikulační pohyby během výslovnosti. Artikulograf, který pořídíme, bude snímat trojrozměrné pohyby mluvidel, vyhodnocovat práci patra, rtů a podobně,“ uvedla proděkanka fakulty a garantka oboru Kateřina Vitásková.

Laboratoř posune výzkum v obecné logopedii

Poruchy při artikulaci mohou vzniknout například u osob se sluchovým postižením, ale mohou být způsobeny i různými onemocněními či úrazy. Jejich výzkum bude v tuzemsku ojedinělý, artikulografem se zde může pochlubit málokdo. „Výsledky průzkumu budou atraktivní i pro zahraniční výzkumné týmy. Posune to dále výzkum v oblasti obecné logopedie, která pořád v České republice zůstává disciplínou hodně didaktickou nebo ambulantní. Logopedická práce je ale mnohem širší, zahrnuje i problémy s polykáním či s pohyby mluvidel nebo obličejového svalstva, obtíže vzniklé po vážných nemocech a podobně. Potřebujeme českou logopedii zviditelnit i v rámci experimentálního výzkumu. Spolupráci chceme nabídnout i dalším fakultám a univerzitám,“ doplnila Vitásková.

Studenti získají praktické dovednosti

Neméně významné bude využití laboratoře při výuce. „Přístroje budou moci využít studenti, posílíme jejich praktické dovednosti. Vše si budou moci sami vyzkoušet, a tím se zvýší možnost jejich uplatnění v praxi,“ uvedla Gabriela Smečková z ústavu speciálněpedagogických studií. Podle ní bude také možná ve větší míře než dosud práce se samotnými klienty, kteří speciální pomoc potřebují. Dostatečné zázemí pro řešení modelových případů dosud chybělo. Nabízí se i užší spolupráce s Centrem podpory studentům se specifickými potřebami.

Laboratoř za zhruba 1,4 milionu korun bude sloužit studentům neučitelského oboru Logopedie v rámci speciální pedagogiky i všem studentům Ortokomunikace, Speciální pedagogiky raného věku včetně studentů doktorských studijních programů a podobně. Budou v ní i přístroje využitelné při zkoumání poruch plynulosti řeči, jako je například koktavost, ale také pro výzkum sluchového vnímání a poruch obličejové a ústní hybnosti. „V současné době je řada lidí i studentů, kteří se na nás s těmito obtížemi obracejí,“ řekla Vitásková. V laboratoři se počítá i s místností s propustným zrcadlem, které umožní sledovat klienty při jejich slovní i mimoslovní komunikaci v přirozeném a simultánním režimu.

Logopedie láká řadu uchazečů

Zájem o studium jednooborové logopedie v Olomouci je velmi vysoký, řadu studentů musí fakulta odmítat. Kuriozitou je skutečnost, že obor je zatím doménou žen. „Každý rok přijímáme 15 až 20 studentů, máme ale až desetinásobný převis poptávky,“ prozradila Vitásková.

Dostavba fakulty začala loni v květnu. Projekt získal dotaci bezmála 299,8 milionu korun, přičemž příspěvek Evropské unie činí 254,8 milionu a příspěvek státního rozpočtu téměř 45 milionů korun. Celková užitná plocha bude 4297 metrů čtverečních, z toho je 568 metrů čtverečních určeno pro výzkumné a výukové laboratoře a 1506 metrů čtverečních pro terciální vzdělávání spojené s vědou a výzkumem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.