Na pedagogické fakultě radili, jak zvládnout Vánoce ve zdraví

O stereotypech a stigmatizaci nejen duševně nemocných přednášel Ondřej Pilc z Psychosociálního centra v Přerově.
Fotogalerie: Milada Hronová
pondělí 14. prosince 2015, 07:30 - Text: Milada Hronová

Vánoce jsou nejen svátky klidu a pohody, ale i obdobím zvýšeného stresu a zdravotních komplikací. Právě na tyto okolnosti se zaměřil vzdělávací workshop Vánoce a zdraví, který pro učitele, výchovné poradce, zástupce neziskových organizací i vysokoškolské studenty připravila pedagogická fakulta. Jde o tradiční akci, která se uskutečnila už počtvrté.

„Víme, že lidé vnímají stres s blížícím se koncem roku víc než kdykoliv jindy. V zimních měsících se také pravidelně zvyšuje procento depresí i sebevražedných pokusů. Proto jsou některá témata našeho workshopu stále aktuální. Nově jsme letos zařadili přednášku věnovanou prevenci cévní mozkové příhody,“ vysvětlila Michaela Hřivnová z katedry antropologie a zdravovědy.  

Posluchači tak během dne mohli diskutovat na různá témata, například o poruchách příjmu potravy. Ondřej Pilc z Psychosociálního centra v Přerově hovořil před zaplněnou učebnou o stereotypech a stigmatizaci nejen duševně nemocných. Michal Růžička z P-centra Olomouc a Ústavu speciální pedagogiky měl přednášku Jak přežít Vánoce bez skleničky?

Kromě přednášek nabídli organizátoři i workshopy. Zájem byl například o aromaterapeutickou dílnu Veroniky Jurečkové. „Éterické oleje, aromatické i esenciální, mohou mít velmi široké využití. Věnovala jsem se především jejich možnému vlivu na posílení imunity, na možnosti uvolnění či posílení unaveného těla i vlivu těchto olejů na psychiku člověka,“ řekla aromaterapeutka a psycholožka Jurečková.

Seminář složený z řady přednášek a několika workshopů každoročně připravuje v adventním čase katedra antropologie a zdravovědy pedagogické fakulty. Letos se jej účastnila téměř stovka učitelů, výchovných poradců, zástupců neziskových organizací a vysokoškolských studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.