Mors ultima linea rerum ve fotografiích Petra Zatloukala

Hana Myslivečková (vlevo) při vernisáži výstavy Mors ultima linea rerum.
Foto: Milada Hronová
neděle 29. června 2014, 07:55 - Text: Milada Hronová

Fotografie pozdně gotických a renesančních náhrobků z Moravy a české části Slezska vystavuje Petr Zatloukal z katedry výtvarné výchovy v kapli sv. Jana Křtitele Arcidiecézního muzea. Snímky pod společným názvem Mors ultima linea rerum vznikly pro stejnojmennou publikaci, která se věnuje celofigurovým náhrobním monumentům daného území.

„Během práce na publikaci jsem si uvědomila, že nestačí o památkách jen psát, aniž by se alespoň trochu nepřiblížila jejich výtvarná kvalita. Podařilo se to Petru Zatloukalovi prostřednictvím fotografií,“ řekla vedoucí katedry výtvarné výchovy a zároveň autorka obsáhlé publikace Mors ultima linea rerum Hana Myslivečková. Kniha je součástí výstavy.

Při vernisáži historička umění vzpomněla na několik společných fotografických výprav, při nichž Zatloukal prokázal velké nasazení, aby snímky pořídil. „Například ve Vyšehorkách, když fotil z žebříku, jsem o něj měla skutečně obavy,“ řekla Myslivečová.

Fotografie je otázka prožitku

Petr Zatloukal absolvoval technickou kybernetiku na Vysokém učení technickém v Brně, fotografii později studoval v Institutu výtvarné fotografie v Praze. Fotil pro obsáhlou publikaci Jezuitský konvikt nebo monografie Josef Vinecký a Josef Vydra. Je autorem obrazové publikace Gaudeamus. Snímky v publikaci Mors ultima linea rerum / Smrt je nejzazší hranicí všech věcí pro něj mají niterný význam.

„Fotografie je otázka prožitku. V posledním období jsem fotil náhrobky, tedy pořizoval snímky, které vyjadřují památku na člověka. Během předchozího měsíce mi zemřel otec, poté jsem pomoc záchranné služby potřeboval sám. Nyní otvírám výstavu, která je se smrtí úzce spojena. Tak málo si uvědomujeme, že smrt je velmi důležitá a opomíjená součást lidského života,“ uvedl člen katedry výtvarné výchovy Zatloukal. 

Moravská renesance, manýrismus: výzva ke zpracování

Publikaci Mors ultima linea rerum s podtitulem Pozdně gotické a renesanční figurové náhrobní monumenty na Moravě a v českém Slezsku vydalo Vydavatelství Univerzity Palackého. Výběrovou formou se snaží představit sepulkrální památníky na Moravě a v českém Slezsku. Obsahuje jich téměř dvě stovky.

„Cílem knihy je připomenout význam těchto památek, s nimiž se nezachází důstojně. Věřím, že výstava i prezentace knihy přispějí k jejich docenění,“ řekla Myslivečková.

Muzeum umění společně s jinými institucemi bylo podle vedoucí katedry výtvarné výchovy iniciátorem zcela zásadních expozic. Mezi jedinečnými výstavami Od gotiky k renesanci a Olomoucké baroko však stále tkví mezera. „Jde o období moravské renesance, manýrismu, které jsou zpracovány pouze částečně několika významnými historiky a historiky umění. Tímto bych ráda podnítila mladou generaci, aby se komplexního zpracování ujala. To, co je zatím hotovo, je pouze malá sonda do zajímavého období,“ uzavřela Myslivečková.

Výstavu, která potrvá do 28. září, připravilo Muzeum umění ve spolupráci s katedrou výtvarné výchovy pedagogické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.