Ministr školství Marcel Chládek diskutoval v Olomouci s pedagogy

Ministr Marcel Chládek (vlevo) a děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 21. května 2015, 18:13 - Text: Milada Hronová, Martina Šaradínová

AKTUALIZOVÁNO - O vzdělávání učitelů, postavení učitele, přijímacím řízení, reformě financování i speciálním školství či novele vysokoškolského zákona diskutoval dnes na pedagogické fakultě ministr školství Marcel Chládek s řediteli středních a základních škol. Poté se setkal i s rektorem Jaroslavem Millerem.

Debaty se účastnila i reprezentace pedagogické fakulty včetně vedoucích kateder. V debatě vystoupil i děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín, který zdůraznil potřebnou změnu přístupu ve financování pedagogických fakult, respektive vysokých škol. Poukázal na nešťastně nastavený ukazatel kvality, podle kterého vysoké školy získávají finance. Potíž mají především humanitní obory.

„V této věci bude důležitá dohoda s rektory. Pedagogické fakulty, minimálně jejich vybrané obory, bych chtěl zařadit mezi klíčové, které by v budoucnu měly být finančně více podpořeny,“ uvedl Chládek.

Proděkanka Libuše Ludíková pak připomněla dlouholetou složitou situaci v nastaveném strukturovaném studiu, které prostřednictvím nastavených kvót neumožňuje absolvovat magisterské studium všem studentům.

Rektor Jaroslav Miller debatoval s ministrem školství například o situaci na Univerzitě Jana Amose Komenského a vstřícném postoji Univerzity Palackého při řešení tohoto problému. Hovořili i o profesorských řízeních a o možnostech, jak v budoucnu předejít problémům, kdy prezident Miloš Zeman odmítne některé profesory jmenovat. „Naše pohledy jsou podobné, v úvahu přicházejí dvě varianty. Buď prezident přenechá pravomoc ministrovi školství, nebo budou profesory jmenovat sami rektoři,“ uvedl Miller.

Rektor rovněž seznámil ministra Chládka se stavem univerzitní sportovní haly, která potřebuje rekonstrukci. Náklady na ni se odhadují na téměř 200 milionů korun. „Něco bychom pokryli ze svého, ale budeme potřebovat pomoc. Domluvili jsme se, že se s panem ministrem a jeho náměstkem sejdeme a budeme hledat možnosti řešení,“ řekl rektor.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.