Méně neučitelských oborů!

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
pondělí 12. listopadu 2012, 15:53 - Text: Milada Hronová

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého omezí v příštím roce nabídku neučitelských oborů. Důvodem je paradoxně nedostatek míst na navazujících učitelských studijních oborech.

„I když se nám podařilo akreditovat všechny učitelské obory v navazujících stupních v kombinované podobě, nacházíme se v nepříjemné situaci vinou pravidel, která nastavuje ministerstvo školství. Do navazujícího magisterského studia můžeme podle daných kvót totiž pustit pouze polovinu z těch, kteří úspěšně složili bakalářské a přijímací zkoušky. Nic na situaci nemění, že ze zákona by učitel měl být magistr,“ řekla děkanka Libuše Ludíková.

Situaci bude pedagogická fakulta řešit tak, že omezí počty studentských míst v neučitelských oborech ve prospěch těch učitelských. V příštím roce neotevře například Pedagogické asistentství. Sníží se také počty studentů, kteří budou moci být přijati do oborů Pedagogika – veřejná správa a Pedagogika – sociální práce.

„Některé neučitelské obory v příštím akademickém roce neotevřeme vůbec. Budeme tak muset činit asi do té doby, dokud ministerstvo nezačne akceptovat, že pedagogické fakulty produkují pro tuto společnost učitele,“ dodala Ludíková. Podle ní by učitelé na titul magistra měli mít možnost dosáhnout. 

Na pedagogické fakultě studuje celkem 4637 posluchačů a na nízký počet uchazečů o studium si fakulta nemůže stěžovat. Při posledním přijímacím řízení si vybírala mezi deseti tisíci uchazeči. Tradičně největší zájem je o klinickou logopedii, nejnižší o technické obory a matematiku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.