Logopedové se pustili do výzkumu hlasu

Kateřina Vitásková (vlevo) a Alena Říhová pracují s přístrojem pro diagnostiku hlasu.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 24. října 2014, 12:29 - Text: Martina Šaradínová

Pedagogická fakulta se nově zapojila do výzkumu hlasu a jeho užívání u různých skupin osob. Zaměří se i na prevenci hlasových poruch či zkoumání rozsahu a kvality takzvaného hlasového pole. 

„Výzkum hlasu, jeho užívání i prevence hlasových poruch je v tuzemsku až na pár výjimek poměrně nerozvinutou oblastí. Hlasovými profesionály přitom nejsou jen herci či zpěváci, ale i učitelé, tlumočníci, právníci, politologové či logopedi,“ uvedla vedoucí oddělení logopedie a studií komunikačního procesu Ústavu speciálněpedagogických studií Kateřina Vitásková.

Hlasové poruchy se nesmí podceňovat

Dosavadní dílčí výzkumy, na nichž se podíleli především doktorští studenti logopedie, podle Vitáskové potvrdily, že hlasoví profesionálové toho o možné práci s hlasem a předcházení jeho poruch moc nevědí. A to i přesto, že problémy s hlasem pociťují a jsou také v porovnání s běžnou populací mnohem vnímavější k sebemenším hlasovým odchylkám. Hlasové poruchy by ale neměli podceňovat. Mohou ohrozit výkon povolání a ovlivňují i celkové prožívání pracovní pohody.

Při porovnání hlasového projevu studentů učitelských a neučitelských oborů vyšlo najevo, že u budoucích učitelů byla frekvence hlasových obtíží třikrát vyšší. Týkaly se 15,5 procent studentů učitelských oborů. „Toto zjištění lze vzhledem k průměrnému věku studentů kolem dvaadvaceti let a budoucímu povolání učitele pokládat za velice závažné,“ upozornila Vitásková. 

Pomůže speciální přístroj

Logopedové mají na fakultě k dispozici speciální přístroj zapůjčený z Výzkumného centra hudební akustiky Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění, který dokáže měřit hlasové pole a fyziologické parametry hlasu. Měření hlasového pole spočívá v akustickém hodnocení celkového rozsahu zpěvního a mluvního hlasu. Na jeho základě dokáží odborníci stanovit kvantitativní i kvalitativní charakteristiky hlasu, tedy optimální nebo narušený rozsah výšky nebo hlasitosti, kterou je schopen člověk používat.

Na výzkumu budou logopedové spolupracovat s odborníky z oblasti akusticky orientovaného výzkumu, specialisty z oborů ORL a foniatrie i olomouckou katedrou experimentální fyziky. Získané výsledky by měly přinést posun v základním výzkumu hlasu, jeho tvorby i užívání a diagnostice poruch. Závěry mohou přispět mimo jiné i v logopedické terapii.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.