Letní tvorba Moniky Bekové v Hoblině

Monika Beková.
Koláž: Žurnál UP
pondělí 5. srpna 2013, 08:03 - Text: Milada Hronová

V olomoucké restauraci Hoblina vystavuje od včerejška svá nejnovější díla doktorandka katedry výtvarné výchovy Monika Beková. Při tvorbě desítky maleb a kreseb, které se staly součástí výstavy Sklizeň 07–13, se inspirovala procesy dozrávání vegetace jižní Moravy i duchem vinařské obce.

„Všechno to jsou práce, které vznikly v červenci na výtvarném sympoziu, jehož se tradičně účastní studenti a absolventi katedry výtvarné výchovy. Sympozium organizujeme už několik let, pokaždé na jiném místě. Vlastně ani nemá oficiální název. Jednoduše se tímto způsobem každoročně scházejí studenti a absolventi katedry,“ vysvětlila autorka.

Nejnovější práce Moniky Bekové jsou inspirovány jihomoravskou vesnicí Vrbice, v níž se sympozium uskutečnilo. Obsahem instalace jsou vesměs menší malby a kresby, které už na konci sympozia prezentovala společně s ostatními výtvarníky přímo ve Vrbici.

Beková je absolventkou propagační grafiky na Střední škole uměleckých řemesel v Brně a olomoucké katedry výtvarné výchovy. Má rada obyčejné, jednoduše dostupné materiály. Ve svých dílech používá i lavírovanou (vymývanou) tuš a občas i pastelku. Obsahem její tvorby jsou zejména kresby, grafiky a akční umění. Svými pracemi reaguje na konkrétní prostor a jeho vnitřní vztahy. Dané prostory oživuje, zasahuje do nich a přetváří je ať už formou instalace, performance, či prostorovou kresbou. V kresbě ji baví kombinace nejrůznějších materiálů a práce na velkém formátu.

V Hoblině, která je v areálu Letního kina, bude výstava přístupná do 31. srpna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.