Kyberšikany je v Česku víc než na Slovensku

Repro: Žurnál UP
úterý 7. října 2014, 14:15 - Text: Milada Hronová

Posílání intimních fotografií, schůzky s cizím člověkem, ponižující videa jako „zbraně“ proti spolužákům jsou „trendy“ českých dětí současné doby.  Odborníci z pedagogické fakulty zjišťovali, jestli tyto trendy stejně tak pálí i děti na Slovensku.

„Hlavní motivací Výzkumu rizikového chování slovenských a českých dětí v prostředí internetu 2014 byla snaha zjistit, zdali děti v okolních zemích zažívají stejné formy kyberšikany jako děti v České republice, jestli provozují sexting a jestli jsou ochotné scházet se v reálném světě s lidmi, které znají pouze z internetu,“ uvedl Kamil Kopecký z pedagogické fakulty, vedoucí projektu E-Bezpečí.  

Do výzkumu, který prokázal, že se slovenské děti chovají v internetovém prostření velmi podobně jako jejich čeští vrstevníci, se zapojilo více než 1400 teenagerů ve věku od 11 do 17 let. Mezi českými dětmi jsou však základní formy kyberšikany rozšířené více než na Slovensku.

Slovenské děti jsou nejčastěji vystaveny verbálním útokům, které potvrdilo 28 procent oslovených. Téměř 27 procent oslovených potvrdilo útok v podobě prolomení hesla do online účtu a s tím spojenou ztrátu identity. S vyhrožováním a zastrašováním má zkušenost téměř 17 procent dotázaných a zhruba tři procenta slovenských dětí uvedla, že byla vystavena útokům s použitím webkamery. Sexting ve formě dobrovolného umístění intimního materiálu na internet provozuje na Slovensku necelých osm procent dětí. Dobrovolně svou fotografii odešle asi devět procent dětí. V České republice své obnažené fotografie odesílá více než 12 procent dětské populace, a to i přesto, že si 70 procent dětí v Česku i na Slovensku si uvědomuje riziko, které je se sextingem spojeno.

„Sexting provozují nejčastěji s lidmi, u kterých si myslí, že je znají a mají v ně důvěru. A v tom je právě problém. Nezřídka totiž dochází ke dvěma nepříjemným scénářům. První je, že vztah, o kterém si myslely, že je harmonický, se může velmi snadno pokazit. Děti v tomto věku jednají impulzivně a sahají po odplatě v podobě zneužití citlivých fotografií či videí. Druhý ze scénářů se pojí k fenoménu kybergroomingu, kdy se útočník v prostředí internetu vydává za přítele své oběti,“ doplnil manažer Michal Zachar z českého Googlu.

Ani mladí Češi, ani mladí Slováci nemají problém vyrazit na schůzku domluvenou přes sociální sítě s člověkem, se kterým se neznají. Na takové „rande“ by vyrazilo více než 42 procent slovenských a 40 procent českých dětí.

Základní nástroje, které jsou dnes využívány k útokům na děti, představují zejména sociální sítě, jejichž zneužití ke kyberšikaně potvrdilo více ne 48 procent slovenských responedentů. Ačkoli slovenské děti nejčastěji používají Facebook, nejčastěji ke kyberšikaně dochází na sociální síti Ask.fm. Její rizikovost potvrdily také české děti.

Univerzita Palackého ví, že základním nástrojem, jak snižovat rizika spojená se zneužíváním internetu a mobilních technologií, je prevence. Aktivně proto spolupracuje s klíčovými ministerstvy, policií, neziskovými organizacemi a komerčními firmami. Výzkum rizikového chování slovenských  a českých dětí na internetu uskutečnilo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace UP ve spolupráci s firmamai Seznam.cz, Google a Vodafone.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.