Kultura, umění a výchova usiluje o zařazení do Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik

Repro: Žurnál UP
sobota 31. května 2014, 17:07 - Text: Milada Hronová

Na katedře výtvarné výchovy vyšlo třetí číslo on-line časopisu Kultura, umění a výchova. Recenzované periodikum zaměřené na mezioborovou komunikaci a výměnu poznatků v různých oblastech společenských věd požádá o zařazení do Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik.

„Časopis již nyní splňuje požadovaná kritéria. Mimo jiné má vyvinutý vlastní online redakční systém pro oboustranně anonymní recenzní řízení. Čekáme na nejbližší termín aktualizace periodik,“ uvedla za redakci média Jolana Lažová.

Časopis je určen především didaktikům expresivních oborů, výtvarné, hudební, dramatické či literární výchovy, muzejním pedagogům, teoretikům a historikům umění, pedagogům praktických uměleckých disciplín, ale i odborníkům působícím v muzeologii, vizuálních, mediálních studiích či kulturní antropologii. Nabízí publikační činnost nejen renomovaným autorům, ale i studentům doktorských studijních programů nebo autorům z praxe. Přijímá odborné studie, empirické studie, přehledové studie, polemické, diskusní příspěvky, zprávy i recenze. Podle Lažové mají autoři o publikování eminentní zájem.

„Příspěvků dochází do redakce velké množství, mnohé z nich recenzním řízením neprojdou, některé jsou naopak velmi fundované a náročné recenzní řízení k jejich kvalitě přispívá. Z toho je patrné, že didaktický diskurz výtvarné výchovy a muzejní pedagogiky je živý a nová platforma pro výměnu oborových poznatků je potřebná,“ uvedla Lažová.

Nedávno vydané číslo časopisu uvádějí jeho editorky Petra Šobáňová a Gabriela Piáčková heslem Péče o paměť. Čtenář v něm najde hned několik textů, zabývajících se důležitostí tradice a potřebou kontinuity, péčí o společenskou paměť a odpovědností za odkaz našich předků.

Autoři dílčích studií nabízejí čtenářům také zamyšlení nad ambivalentní rolí obrazové reprodukce a tématy z oboru muzejní a galerijní pedagogiky nebo ochrany kulturního dědictví a paměti uchovávané v hmotných předmětech minulosti.

Časopis vznikl v roce 2013 a jeho garantem je Katedra výtvarné výchovy pedagogické fakulty.

Najdete jej ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.