Kultura, umění a výchova = expresivita

Petra Šobáňová (vpravo) v diskusi s přednášející z Univerzity J. E. Purkyně Kateřinou Dytrtovou.
Foto: Milada Hronová
pátek 24. května 2013, 15:21 - Text: Milada Hronová

Nový recenzovaný časopis Kultura, umění a výchova vznikne od září na pedagogické fakultě. Bude zaměřen na mezioborovou komunikaci a výměnu poznatků v rozmanitých oblastech společenských věd. Podobně jako stejnojmenná dvoudenní konference, která dnes skončila v Konviktu.

Podle Petry Šobáňové z katedry výtvarné výchovy se konference Kultura, umění a výchova zabývala tématem expresivity a expresivních oborů ve škole. „Je to pojem, který by do sebe mohl integrovat problematiku více uměleckých oborů. Jde o nové vyjádření podstaty těchto oborů, netýká se to jen výtvarné výchovy, ale i hudební, dramatické, pohybové a také literární výchovy,“ vysvětlila Šobáňová.

Právě ona se stala šéfredaktorkou nově vznikajícího elektronického recenzovaného časopisu Kultura, umění a výchova. „Slovo expresivita by mohlo být také integrujícím prvkem nového časopisu, neboť sdružuje všechny obory, které s expresivitou pracují,“ doplnila Šobáňová.

Myšlenka na založení časopisu Kultura, umění a výchova je stará několik let. „Do nedávna nám ale chyběl tým lidí, peníze, autoři, čtenáři i redakční rada. Nyní se nám mnohé podařilo vyřešit díky projektu Vizuální komunikace,“ řekla Šobáňová.

Elektronický časopis Kultura, umění a výchova bude otevřeným odborným médiem, jehož první číslo vyjde v září 2013. Bude vycházet v českém a slovenském jazyce. „Start časopisu podpořila i současná konference. Nyní nás čeká recenzní řízení,“ uvedla Šobáňová.

Projekt Vizuální komunikace - otevřený prostor k výchově a vzdělávání je spolufinancovaný Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky. Mezinárodní konference Kultura, umění a výchova se účastnila asi šedesátka lidí – učitelé, doktorandi a studenti všech výtvarných kateder v Česku a na Slovensku. Přijela i zástupkyně z Německa. Doplňovali je zástupci z galerií, muzeí a Národního památkového ústavu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.