Korunované století očima současných skladatelů

Partitura originálu Korunovaného století Antonína Saletky.
Repro: Žurnál UP
středa 15. dubna 2015, 08:01 - Text: Milada Hronová

Obnovená koncertní podoba téměř 300 let starého alegorického melodramatu Antonína Saletky Korunované století se v sobotu rozezvučí v Husově sboru jako pasticco. Pod uměleckým vedením Tomáše Hanzlíka z katedry hudební výchovy zazní během mezinárodního dne památek a historických sídel nazvaného Brány památek dokořán.

Ryze olomoucký dramatický opus Saeculum coronatum (Korunované století) Slavně předpovězená Idea dalšího století pod ochranou Boha, nesmrtelného krále všech pokolení vytvořil olomoucký rodák, jezuitský dramatik Antonín Saletka. Jeho velkolepá alegorická hra, složená ze zpívaného prologu, osmi čísel a epilogu, poprvé zazněla ke stému výročí založení olomouckého jezuitského konviktu v roce 1724.  

„Z unikátního díla, na které nás upozornil český teatrolog a literární a divadelní kritik Vladimír Just, se zachovalo pouze libreto, proto jsme vytvořili jeho novou hudební část z tvorby olomouckých barokních skladatelů, i těch současných, působících na olomoucké katedře hudební výchovy a muzikologie. Vedle kompozic Josepha Rittlera, Václava Gureckého, Josefa Gureckého nebo Josefa Puschmanna je v obnoveném Korunovaném století možné slyšet i tvorbu Víta Zouhara, Květy Friedrichové, Jana Vičara či Marka Keprta z kateder hudební výchovy a muzikologie,“ přiblížil vznik pasticcia skladatel, pedagog a umělecký vedoucí Ensemble Damian Tomáš Hanzlík.

Hře Korunované století se podle Hanzlíka dodneška podrobně věnovala především Magdalena Jacková z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd a také její studie Korunované století – deklamační drama, melodrama a komedie v jednom se stala jedním z nemnoha materiálů, z nichž dnes pedagog Hanzlík čerpá ve svých přednáškách o barokním jezuitském či piaristickém divadle.

Korunované století bude v uměleckém nastudování Ensemble Damian uvedeno v sobotu 18. dubna v Husově sboru od 19 hodin. Jeho scénické provedení se stane součástí připravovaného třetího ročníku Olomouckých barokních slavností, které se v atriu Konviktu odehrají od 1. do 24. července.  

Více k mezinárodnímu dni památek a historických sídel v Olomouci ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.