Konvikt uvítá barokní palácovou slavnost

Repro: Žurnál UP
neděle 7. července 2013, 09:43 - Text: Milada Hronová

Neobarokní operou Endymio začnou zítra Olomoucké barokní slavnosti, které se zaměří na interpretaci hudby 17. a 18. století. Během dvanácti dnů nabídnou v Konviktu v několika reprízách tři opery a bohatý doprovodný program.

Olomoucké barokní slavnosti se uskuteční vůbec poprvé, zčásti vycházejí z již tradičního festivalu Baroko. Na zájemce ale nečekají klasické koncerty či operní představení, podle pořadatelů půjde o takzvanou palácovou slavnost. „Začne se vždy nenápadně takzvanou hudbou k tabuli, během níž se návštěvník může občerstvovat a konverzovat v prostoru prvního nádvoří či zahrady,“ vysvětlila za organizátory Kateřina Zahradníčková. Poté bude následovat vždy jedna z oper odehraná ve světově unikátní replice barokního divadla Theatrum Schrattenbach.

Z hlavního programu, denně od 19:30

8.–11. 7. Endymio

12. 7. – 15. 7. Torso

16.–19. 7. Yta innocens

Z doprovodného programu, denně od 17:00

Barokní prohlídky Olomouce v okruzích: barokní skvosty, církevní památky v období baroka a vojenská barokní pevnost. Sraz vždy před Informačním centrem Olomouc (Horní náměstí). 

"Budeme uvádět opery, které jsou přístupné pro široké publikum. V podstatě se jedná o barokní kabaret. Všechny opery jsou srozumitelné bez znalosti mytologických souvislostí i originální barokní latiny, ve které jsou zpívány. Prověřili jsme si to řadou provedení na různých festivalech, v různých kontextech a prostorách,“ uvedl skladatel a umělecký vedoucí souboru Ensemble Damian Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy pedagogické fakulty. Po představení mají zájemci možnost vytvářet na scéně živé obrazy, vyfotit se s účinkujícími nebo si zakoupit masky či repliky rekvizit objevujících se na scéně.

Během festivalu návštěvníci uslyší tři opery v podání souboru Ensemble Damian napsané na barokní libreta – Endymio, Yta innocens a Torso. Představení se uskuteční každý večer do 19. července, po nich bude následovat noční prohlídka Sarkanderovy kaple a výstup na věž kostela svatého Michala s průvodcem. První a poslední den bude navíc na nádvoří uvedena pantomima Harlekýnova dobrodružství ve stylu commedie dell'arte pro celou rodinu v podání Divadla Facka. Součástí programu jsou i prohlídky města s barokní tématikou a výtvarné dílny pro děti na Horním náměstí, kde si příchozí vyrobí barokní masku.



Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.