Konfrontace se styčnými body

Vernisáž Výtvarné výchovy 2013.
Foto: Jiří Sosna
středa 6. listopadu 2013, 08:48 - Text: Pavel Konečný

V podkroví Konviktu byla včera zahájena výstava s názvem Výtvarná výchova 2013. Jejími autory jsou studenti a doktorandi kateder výtvarné výchovy v Olomouci a na brněnské Masarykově univerzitě.  

„Výstava poskytuje prostor pro konfrontaci dvou kateder, mezi jejichž koncepcemi můžeme najít styčné body. Mapuje také aktuální tendence současného umění, které intervenují do edukačního procesu. Představené projekty se zabývají různými tématy, technologiemi, metodami a formami výuky výtvarné výchovy,“ uvedla Jana Musilová z olomoucké katedry výtvarné výchovy.

Výstava s podtitulem Inovativní tendence ve výuce výtvarné výchovy na všech stupních škol přináší výtvarně-pedagogické projekty na téma identita studenta, aktuální stav umění a jeho percepce, výtvarný projev jako prostředek komunikace či kreativita a rozvoj kritického myšlení.

„Za inovaci lze zejména považovat stále více frekventované narušování tradičně koncipované hodiny výtvarné výchovy, intervenci do veřejného prostoru, součinnost se společností, s lidmi a s místem, kde studenti žijí. Projekty navíc kladou důraz na rozvoj komunikačních schopností ve skupině,“ doplnila Musilová.

V kolekci jsou zastoupeny inspirační zdroje z umění minulých epoch, ale i ze současného života. Do řešení projektů vstupují různá média, mezi nimiž se stírají hranice. Výsledkem jsou pak multimediální nebo intermediální koncepce. Významnou roli hrají i prvky artefiletiky a relaxačních technik.

„Mezi nejpozoruhodnější patří projekty Lucie Kašné nebo Michaely Caskové. Obě čerpají z potenciálu běžně neužívaných opuštěných budov. V nich nacházejí historii a příběhy, které jsou vepsané do oprýskaných stěn, destruovaných podlah a rozbitých oken. Vzniklé grafické záznamy v podobě vzkazů, prasklin na stěnách a oloupaných barevných vrstev, vytvářející jakési informelové malby, jsou jim zdrojem k dešifrování příběhů a k inspiraci v edukačním procesu,“ popsala Musilová.

Výstava je součástí projektu Vizuální komunikace, otevřený prostor k výchově a vzdělávání a je přístupná do konce listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.