Konference speciální pedagogiky: různé pohledy na odlišnost

Jaroslav Kysučan (vpravo) převzal medaili z rukou rektora Jaroslava Millera.
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 11. března 2014, 12:47 - Text: Milada Hronová

Dvě stovky odborníků se ode dneška věnují interdisciplinárním pohledům na jinakost, na pedagogické fakultě začaly II. Olomoucké speciálněpedagogické dny.

Dvoudenní mezinárodní setkání, jehož se účastní také odborníci z Ukrajiny, Polska, Číny a Ruska, zahrnuje i přednášky a prezentace přednášejících, kteří nemají teoretické vzdělání pro speciální pedagogiku. „Trendem je interdisciplinarita, tedy to, jak vnímáme odlišnosti,“ uvedla Miluše Hutyrová, jedna z organizátorek konference.

Medailový úvod

Nestor olomoucké speciální pedagogiky Jaroslav Kysučan při zahájení konference obdržel z rukou rektora Jaroslava Millera medaili Za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého.

„Je to pro mne velké překvapení. Nečekal jsem, že si na mne fakulta s odstupem třinácti let takto hezky vzpomene,“ poděkoval bývalý vedoucí katedry speciální pedagogiky. Jeho příspěvek se věnuje vývoji speciálněpedagogické péče o děti s mentálním postižením v regionu Moravy a Slezska.

Za mírně provokativní považují organizátoři přednášku socioložky Marty Kolářové z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Chce prezentovat postižení především jako výzvu a bude hovořit také o tom, jak se k odlišnosti staví česká společnost.

Přínosný je podle Hutyrové i pohled představitelek kateder, které se zabývají vzděláváním ve speciální pedagogice – Libuše Ludíkové z olomoucké fakulty, Marie Vítkové z Masarykovy univerzity a Ley Květoňové z Univerzity Karlovy.

Slovo a zvuk jinak

Konferenci zahájilo improvizační představení s názvem Slovo a zvuk jinak. Vpodvečer čeká účastníky zajímavé setkání s režisérem Tomášem Škrdlantem. Ten nabídne průřez svou dokumentární tvorbou, díla Maminky a miminka, Nevítaní a Zrcadlové bludiště duše bude i komentovat.

Na II. Olomoucké speciálněpedagogické dny zítra naváže II. Konference mladých vědeckých pracovníků, v níž doktorandi i absolventi doktorského studia budou prezentovat výsledky svých výzkumů.

Olomoucký ústav speciálněpedagogických studií  odborná veřejnost vnímá jako vedoucí české pracoviště. Má přibližně 1200 posluchačů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.