Kamil Kopecký hovořil ve sněmovně o nebezpečí na internetu

Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty.
Foto: Velena Mazochová
sobota 14. března 2015, 09:41 - Text: Milada Hronová

O kybernetické bezpečnosti se zaměřením na interpersonální útoky na dětské i dospělé uživatele internetových služeb, ale i o aktuálním vývoji internetové kriminality hovořil v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Kamil Kopecký. Před poslanci i experty firemního sektoru referoval o výsledcích činnosti Centra prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty.

V Poslanecké sněmovně Parlamentu zasedal zkraje března podvýbor pro informační technologie a eGovernment, který se zaměřuje na oblast kybernetické bezpečnosti na úrovni státu. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého bude s tímto podvýborem spolupracovat v zavádění digitální agendy na úrovni státu.

„Oblast kybernetické bezpečnosti je široká, zahrnuje témata spojená s útoky na kritickou infrastrukturu státu i na konkrétní internetové uživatele. Právě těmi se zabývá tým projektu E-Bezpečí z Centra prevence rizikové virtuální komunikace. Věnuje se prevenci a edukaci jako základních nástrojů ochrany před kybernetickými útoky,“ uvedl Kopecký.  

Přítomné spravil o tom, že kybernetické útoky mají na děti vysokou latenci, že se děti stydí o svých problémech informovat dospělé a často tají, že došlo například k úniku jejich intimních informací. Podle Kopeckého děti nepřiznají, že jsou vydírány, že mají strach a pokud někoho kontaktují, pak jsou to různé poradenské linky – Linka bezpečí nebo online poradna projektu E-Bezpečí. Rizikové chování dětských uživatelů internetu pak Kopecký demonstroval na výsledcích výzkumu Výzkum rizikového chování českých dětí 2014, který uskutečnila pedagogická fakulta ve spolupráci s firmami Seznam.cz, Google a Vodafone. Podobné formy rizikového chování se podle něj objevují i u dospělé populace.

Během setkání se hovořilo také o aktuálním vývoji internetové kriminality podle statistik policie, která za rok 2014 eviduje více než 4200 trestných činů spáchaných prostřednictvím internetových služeb. Hlášené trestné činy však tvoří pouze vrcholek pomyslné pyramidy kybernetických útoků. Jednomyslně pak zúčastnění zdůraznili nutnost spolupráce akademického a soukromého sektoru, tedy provozovateli internetových služeb.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.