Jídlo jako indikátor životního stylu

Ilustrační foto: SXC
sobota 6. dubna 2013, 13:55 - Text: Milada Hronová

Výživové zvyklosti jsou významným indikátorem životního stylu. Právě jim se na pedagogické fakultě budou 10. dubna věnovat pedagogičtí pracovníci všech typů škol, studenti učitelství, ale i všichni zájemci o aktivní podporu zdraví a zdravý životní styl. 

„Je žádoucí, aby si populace vytvářela výživové návyky podporující, a ne devastující zdraví. Nevhodnou, nevyváženou, nepravidelnou stravou lze totiž vyprovokovat řadu onemocnění od kardiovaskulárních nemocí přes obezitu až po některá nádorová onemocnění. Velmi účinným nástrojem je prevence,“ řekla k hlavnímu tématu konference Den zdraví předsedkyně Asociace pro podporu zdraví a výchovu ke zdraví Michaela Hřivnová.   

Na primární prevenci se podle Hřivnové největší částí podílejí učitelé. Také proto je setkání určeno především jim, případně studentům učitelství. „Samozřejmě učitelé, respektive škola, nejsou všemocní, významnou úlohu hrají rodiče, proto se řada příspěvků bude dotýkat i spolupráce školy a rodiny,“ doplnila Hřivnová, která je zároveň členkou Centra výzkumu životního stylu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. 

Připravený program vzdělávací konference s podtitulem Výživa jako možnost aktivního přístupu ke zdraví vznikl u příležitosti Světového dne zdraví a Dne vzdělanosti. Skládá se ze tří částí a podílí se na něm přední odborníci z oblasti problematiky výživy dětí, školního stravování, programů podporujících zdraví, obezity či poruch příjmu potravy.

O obezitě promluví i Dalibor Pastucha, zástupce přednosty kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace olomoucké fakultní nemocnice. Interaktivní část programu pak nabídne možnost prožití Dne zdraví aktivním způsobem prostřednictvím tance, jógy či zajímavých her. V doprovodné části programu jsou připraveny ukázky a ochutnávky zdravé výživy včetně sushi, nápojů, kosmetiky i ručních výrobků. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.