Jak na Vánoce? Zdravě

Na Vánoce sushi.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 12. prosince 2013, 10:01 - Text: Milada Hronová

Přednášky, dílny, zážitková pedagogika i bohatý doprovodný program čekaly na učitele, studenty, ale i reprezentanty neziskových organizací, kteří se věnují zdraví a zdravému životnímu stylu. Druhý ročník interaktivního vzdělávacího dne Vánoce a zdraví přinesl řadu receptů jak prožít vánoční svátky bez fyzické i psychické újmy.

„Mnozí lidé prožívají Vánoce komerčně, konzumně, za doprovodu shonu, stresu, nákupní horečky a jídla, které není úplně zdravé. Když se k tomu potom přidá nízká pohybová aktivita, je nasnadě, že nastane zdravotní problém. Účastníkům jsme tak prostřednictvím workshopu nabídli cestu, jak si v některých oblastech, například pohybu, zdravé výživy či prevence stresu poradit,“ vysvětlila za organizátory Michaela Hřivnová z katedry antropologie a zdravovědy.

Během dopoledne se zájemci mohli zúčastnit šesti zajímavých přednášek o vánočních stravovacích zvyklostech v Evropě i mimo ni nebo o tom, jak prožívají Vánoce děti v ústavní péči. Odpoledne patřilo dílnám a zážitkové pedagogice.

„Nabídli jsme i břišní tance. Každý z účastníků si dokonce mohl připravit choreografii. Zajímavé jistě byly i relaxační protistresové techniky,“ doplnila Hřivnová. Zdůraznila, že smysl této akce spočíval mimo jiné i v transferu informací do pedagogického prostředí.

Worskhop doprovázela možnost koupě ručně vyráběných dárkových předmětů, přírodní kosmetiky i potravních doplňků. Často navštěvované bylo i zdravé občerstvení s ochutnávkou sushi a japonských dezertů.

„Sushi je zdravé se vším všudy. Obsahuje nejen několikrát propláchnutou rýži, tudíž zbavenou škrobu, ale i syrové, většinou mořské ryby plné omega3 kyselin a A6 mastných kyselin. Vše je doplněno o čerstvou zeleninu a řasu, která obsahuje hodně bílkovin,“ popsala oku lahodné výrobky Adéla Štěpánová.

„Zaujalo mne spojení Vánoc a zdraví. V řadě případů se totiž jen mluví o nějakém uvolnění, ale opak bývá pravdou. Pro dnešní Vánoce je často charakteristický shon a stres. Zajímá mě workshop, který se věnuje tělu jako nástroji interakce ve výchově a vzdělávání i dílna věnující se relaxačním technikám a informace o rizicích spojených s Facebookem,“ řekla absolventka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Radka Pastyříková. Potvrdila, že se o činnost Centra celoživotního vzdělávání zajímá už nějakou dobu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.