Inkluze jako cíl aneb Vznikl průlomový dokument českého školství

Ilustrační foto: Jiří Kroupa
pátek 26. června 2015, 07:21 - Text: Milada Hronová

Dva roky věnovali odborníci z pedagogické fakulty své síly tomu, aby v českém školství nastavili dobré podmínky pro inkluzi. V projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání vytvořili stovky unikátních dokumentů, které mají usnadnit práci i život učitelům, asistentům pedagoga, ale především dětem, které z různých příčin ve školách selhávají.

Pedagogové ocení zejména nově vzniklý Katalog podpůrných opatření. Je praktickým manuálem, který krok za krokem radí, jak pracovat se žáky se zdravotním postižením a znevýhodněním či znevýhodněním sociálním. K dispozici bude od 1. července v tištěné i elektronické podobě.

Vznikl i podrobný manuál činnosti asistentů pedagoga při poskytování podpůrných opatření podle katalogu v podobě 11 komplexních metodik. S předstihem se tak zveřejňují rozhodující informace, které pedagogové využijí v příštím a zejména následujícím školním roce, kdy začne platit novela školského zákona.

Podpora potřebným

„Věříme, že Katalog podpůrných opatření přináší smysluplnou podporu dětem, které ji potřebují, i učitelům, kteří jsou povinni jim ji poskytnout,“ řekl hlavní řešitel projektu Jan Michalík.

Dokument navazuje na schválenou novelu paragrafu 16 školského zákona a přináší přehled dostupných podpůrných opatření. Poprvé tak mají učitelé přehledně zpracovány všechny dosavadní odborné zkušenosti ve vzdělávání znevýhodněných žáků. Katalog má navíc ambici pomoci i odstranit řadu nespravedlností, kterým některé děti byly doposud ve školách vystaveny.

„Katalog je otevřeným systémem. Zahrnuje všechny známé prostředky podpory a do budoucna je možno jej doplňovat. Nyní však bude nutné nastavit pravidla financování, aby školy podporu mohly čerpat a od 1. září 2016 ji žákům i poskytovat,“ doplnil Michalík. 

Obsah ověřený praxí 

Podle speciální pedagožky základní školy v Lošticích Jitky Pospíšilové je už sama snaha o systematičnost, uspořádání a propojenost péče o žáky s postižením pozitivní.

„Byla to práce nelehká a oceňuji snahu jasně stanovit a definovat finanční náročnost jednotlivých podpůrných opatření v systému, stejně tak jako větší podporu speciálním pedagogům a psychologům ve školách. Katalog si dovolím přirovnat ke kuchařské knize, z níž lze čerpat smysluplné a systematické recepty k přípravě vyváženého menu,“ shrnula Pospíšilová. Sama pomáhala s kapitolou, která se týká sluchově postižených dětí a rady, které se v katalogu objevují, ověřila v běžné třídě s dívkou s těžkým sluchovým postižením a chlapcem s vývojovou dysfázií.

Kromě Katalogu podpůrných opatření vznikla během dvouletého projektu více jak stovka publikací, zpráv, analýz a návrhů systémových úprav. Pedagogům i jejich asistentům se nabídnou desítky metodických materiálů v řádu tisíců stran konkrétních doporučení každodenní praxe.

„Kurzů se zúčastnily tisíce pedagogických pracovníků. Zpracovali jsme expertní odhady i studie, které problematiku rámují i do širšího kontextu. Dnes věříme, že nové vedení ministerstva dokáže záměry, vyjádřené v novele paragrafu 16 školského zákona uvést do praxe. Doufáme, že podpůrná opatření najdou i finanční zázemí.  Nebude to levné, ale vyplatí se to,“ prohlásil Tomáš Habart ze společnosti Člověk v tísni, která na tvorbě zásadního materiálu s univerzitou spolupracovala.

Projekt Systémová podpora inkluzního vzdělávání je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Všechny jeho výstupy, dokumenty, publikace, návrhy legislativních změn podporují vzdělávání dětí, žáků a studentů v hlavním vzdělávacím proudu. Ve specializovaných vzdělávacích kurzech bylo proškoleno více než šest tisíc pedagogů, zájemci se mohli zúčastnit i pěti národních konferencí a desítek odborných workshopů.  

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.