Hanzlíkovy opery otevřou české Dny evropského dědictví

Dětská opera Olomouc a představení Neuvěřitelné příběhy Tykve a Saláma.
Foto:Milada Hronová
pátek 6. září 2013, 07:55 - Text: Milada Hronová

Národní zahájení Dnů evropského dědictví obstarají v sobotu dvě inscenace Dětské opery, kterou vede Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy.

„První opera, nazvaná O Perníkové chaloupce, vznikla z textu loutkové hry Miroslava Nopa. Text je vtipný, dobře pamatovatelný, takže jeho zhudebnění byla opravdu radost,“ popsal Hanzlík. Podle něj má opera poměrně složitou metrickou strukturu. „Psal jsem ji cíleně pro Dětskou operu Olomouc, ale může se jí v budoucnu klidně chopit kdokoliv, včetně dospělých interpretů,“ dodal Hanzlík.

Druhou operu Neuvěřitelné dobrodružství Tykve a Saláma skládali s Hanzlíkovou pomocí sami studenti. „Když si člověk vyzkouší, co to znamená stát na pódiu, hrát a zpívat, lépe ocení, když pak uvidí v podobné situaci někoho jiného. Profesionála i amatéra. Prvořadé pro nás je ale pobavit se navzájem a případně pak výsledným tvarem pobavit i ostatní,“ uvedl Hanzlík.

Univerzitní objekty přístupné ve Dnech evropského dědictví:

kaple Božího Těla | sobota 10:00–18:00

Teoretické ústavy lékařské fakulty (dostavba) | sobota 10:00–18:00 | vchod z Hněvotínské ulice

Parkánové zahrady | sobota a neděle 7:00–19:00 | vchod Svatojakubskou uličkou z Křížkovského ulice

Přírodovědecká fakulta | sobota a neděle 9:00–16:00 | komentované prohlídky, občerstvení, výhled z terasy

Tereziánská zbrojnice | sobota a neděle 9:00–16:00

Umělecké centrum (Konvikt) | sobota 10:00–18:00 | nádvoří, parkán, židovská gotická brána

Zhruba 25členná Dětská opera Olomouc vznikla ze školního sboru Slovanského gymnázia. Tomáš Hanzlík ji začal vést před pěti lety. „Nechtěl jsem ale pokračovat v klasickém sborovém repertoáru, mám rád, když kromě toho, že to dobře zní, tak se to takzvaně hýbe," řekl Hanzlík.

Olomouc při kandidatuře na slavnostní celorepublikový ceremoniál porazila Písek, Znojmo a Chrudim. Národní zahájení Dnů evropského dědictví se v Olomouci uskuteční v sobotu 7. září v 10 hodin. Dětská opera přijde ke slovu jako první položka programu v pravé poledne.

Dny evropského dědictví otevřou veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů, včetně těch univerzitních i těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.