Hanzlík učil děti skládat operu. Tykví a Salámem

Dětská univerzita v Moravském divadle.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 31. října 2013, 12:14 - Text: Martin Višňa

Posluchači Dětské univerzity včera poprvé zavítali do hlediště Moravského divadla, kde společně s Tomášem Hanzlíkem z katedry hudební výchovy a souborem Dětské opery Olomouc nahlédli pod pokličku uměleckého žánru opery.

„Barokní opera je třešnička na dortu lidské kultury, protože se v ní míchají všechny umělecké možnosti, hudba, literatura i výtvarné umění,“ uvedl Hanzlík, který se dětem představil jako učitel hudební výchovy.

Pro malé vysokoškoláky měl připraven krátký exkurz do historie opery a jednoduchý návod, jak takovou operu složit. „Myslím si, že skladatel může být z každého, pokud má chuť a pokud mu ukážeme jak. Asi nejlepší postup je mít námět, dobrou myšlenku a na ní vystavět ideálně veršovaný text, každý text podle mě už obsahuje nějakou melodii. Důležité a zároveň složité pak je zapsání melodie do not a z melodií selektovat to nejlepší,“ zaučoval potenciální mladé skladatele Hanzlík.

Pak již přišla řada na praktickou ukázku, a sice operu Neuvěřitelné dobrodružství Tykve a Saláma, kterou s Hanzlíkovou pomocí složili třináctiletí studenti Slovanského gymnázia. V závěru ještě děti zhlédly krátkou ukázku z baletu Moravského divadla Broučci.

„Představení se mi líbilo, jestli bych ale dokázal složit operu, to asi ne. Třeba látku z jedné hodiny dějepisu se naučím hravě, avšak naučit se a zpívat hodinu na pódiu tolik písniček bych nezvládl,“ okomentoval operní exkurz Martin Vaniak. A stejně se tvářila i jeho spolužačka Klára Hájková. „Učitel hudebky nás operu nenaučil, i když vysvětloval, co je důležité. To jejich divadlo se mi ale moc líbilo, hlavně scéna když matka Klobása telefonuje Salámovi, že buď ona, nebo Tykev,“ uvedla malá vysokoškolačka.

Příští středu děti vymění sféru umění za oblast informatiky a na přírodovědecké fakultě se dozví, jak se dorozumět s počítačem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.