Hana Myslivečková zmapovala dvě stovky náhrobních monumentů

Repro: Žurnál UP
neděle 6. dubna 2014, 09:37 - Text: Milada Hronová

Historička umění Hana Myslivečková v monografii Mors ultima linea rerum (Smrt je nejzazší hranicí všech věcí) představuje téměř dvě stě celofigurových sepulkrálních monumentů z doby pozdní gotiky, renesance a manýrismu na Moravě a v českém Slezsku.

V obsáhlé monografii shrnula Myslivečková svá dosavadní bádání. „Kniha je výsledkem zhruba dvacetiletého výzkumu. Můj zájem o naše sepulkrální monumenty začal postupně, zejména díky možnostem komparativních studií obdobných artefaktů v zahraničí a grantové podpoře,“ uvedla Myslivečková.

Hlubší poznávání zejména středoevropského materiálu podle ní ukázalo, že nejen na Moravě a ve Slezsku nebyly doposud uměleckohistoricky zhodnoceny četné sepulkrálie, vykazující vysokou uměleckou kvalitu v evropském kontextu.

V osmnácti kapitolách přináší i nová, většinou dosud nepublikovaná zjištění ohledně jejich objednavatelů, tvůrců a kamenosochařských dílen, v nichž byly náhrobní monumenty zhotoveny.

Monografie přináší i bohatou ikonografickou dokumentaci a umožňuje další detailní zkoumání nejen v oblasti dějin umění, ale také sociální historie, genealogie či heraldiky. Myslivečková přináší také typologickou, strukturální, ikonografickou a stylovou charakteristiku, prosopografické, heraldické, genealogické i společensko-historické údaje.

Kniha je zároveň obrazovým dokumentem, který přibližuje národnostně pluralitní skladbu tehdejší šlechtické a měšťanské společnosti.

Podle Myslivečkové není její publikace z dílny Vydavatelství Univerzity Palackého určena jen specializovaným odborníkům. Mohla by zaujmout i širší odbornou veřejnost uměleckohistorického a historického zaměření.

Autorka také věří, že její dílo by mohlo mít pozitivní význam i pro praxi památkové péče, restaurátorství, inventarizaci památek a ochranu národního kulturního dědictví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.