Gemerská hlína v Konviktu

Veronika Selingerová při instalaci výstavy
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 4. října 2012, 10:38 - Text: Milada Hronová

V přízemí barokní chodby Uměleckého centra Univerzity Palackého se ode dneška představují díla, která vznikla v ložisku na těžbu hlín v gemersko-malohontské oblasti na jižním Slovensku. Unikátní putovní výstava Fenomén Gemer:hlina-hlína-glina-iná zobrazuje výtvarné krajinné zásahy, které jsou reakcí na historii, tradiční keramiku, krajinu a celkový éter kraje. Její vernisáž proběhne v 17 hodin.

Instalace představuje výsledky tvorby dvou ročníků keramického sympozia Fenomén Gemer, kterého se zúčastnilo patnáct mladých umělců a studentů výtvarných škol. „Přestože je toto sympozium založeno na keramické tradici, není tak úplně běžnou keramickou akcí. Práce se totiž nevypalují a poté nepřesouvají na výstavy, ale zůstávají na místě až do svého zániku. Člověk tedy pracuje s materiálem, který má k dispozici v terénu, přímo na místě,“ řekla spoluorganizátora akce Veronika Selingerová. „Osobně si myslím, že největším přínosem výstavy je pohled na tradiční materiál z jiného úhlu pohledu. Je dobré umět vidět tradiční netradičně,“ dodala Selingerová, členka Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP.

Idea sympozia Fenomén Gemer je stará dvacet let, ale zhmotnila se až v roce 2009 díky nadšení stávajících organizátorů. Putovní výstava Fenomén Gemer je tedy shrnutím dvou ročníků mladého keramického sympozia. Návštěvníkům nabídne padesát panelů s fotografiemi a krátká videa. „Těšíme se, že se v Olomouci setkáme s některými umělci osobně,“ dodala Selingerová.

Spolupořadatelem akce, která potrvá do 26. října, je katedra výtvarné výchovy. Mezi organizátory projektu patří společně s Veronikou Selingerovou také akademický sochař Rudolf Malacký, Michal Kušík a občanské sdružení kRaj ze Slovenska.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.