Finanční gramotnost nedělá malým vysokoškolákům velké problémy

Finanční gramotnost na Dětské univerzitě.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 13. března 2014, 16:33 - Text: Martin Višňa

Úvodem do fungování trhu, problematiky platebního styku, sestavování rozpočtu či úvěrů včera prošli posluchači Dětské univerzity. Přednášku Finanční gramotnost pro děti malým vysokoškolákům připravila Alena Opletalová z pedagogické fakulty.

„Dozvěděli jsme se třeba, jaký je rozdíl mezi hotovostním a bezhotovostním placením nebo co je to platební karta. To je taková kartička, na ni nám chodí výplata a můžeme s ní platit v obchodech,“ shrnul část nabytých poznatků Jakub Látal.

Jedním z témat přednášky byl i osobní rozpočet, kdy děti prozradily, jestli dostávají kapesné, zda s ním vyjdou a za co nejvíce utrácejí. „Nejčastěji za hry na Xbox, ale to spíše rodiče, hry dostávám třeba k narozeninám,“ dodal Látal.

Jeho spolužák Tomáš Valenta dostává kapesné od babičky. „Nejčastěji utrácím za párky v rohlíku, ale také za knížky. Nejraději mám napínavé příběhy, detektivky nebo fantasy, v poslední době jsem si oblíbil Pirátskou partu od Thomase Breziny,“ prozradil Valenta.

Vedle povídání o osobních rozpočtech se děti také dozvěděly, jak se stanovuje cena výrobků a zboží, jaké ochranné prvky mají české bankovky nebo co znamená zkratky PIN a SIPO, luštily přitom křížovky s pojmy nebo skládaly puzzle platební karty. A hlavně celou dobu s vyučující Opletalovou aktivně spolupracovaly a bryskně odpovídaly na otázky, takže daly najevo, že otázka finanční gramotnosti jim není úplně cizí.

V příštím týdnu budou moci ukázat, jaký vztah mají k fyzice. S Renatou Holubovou z katedry experimentální fyziky přírodovědecké fakulty se například pokusí uvařit vodu pomocí ledu nebo uzvednout jednu tunu.

Na jednu z příštích přednášek, která ponese název Chodíme, chodíme si pak mají malí vysokoškoláci připravit masky a kostýmy, jež jsou typické pro nějakou postavu s charakteristickou chůzí. Pro inspiraci pořadatelé přednášky z lékařské fakulty uvádějí například robota, princeznu nebo Michaela Jacksona.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.