Finále Web Rangers: komiks o sextingu i video s Karkulkou

Finalisti projektu Web Rangers 2.0.
Foto: Google ČR
sobota 14. února 2015, 08:04 - Text: Pavel Konečný

Přednášky mezi vrstevníky, informační videa na YouTube, vlastní webové stránky, on-line hry nebo komiksy. Tak vypadal projekt Web Rangers 2.0, jenž šíří znalosti a zkušenosti s bezpečným užíváním internetu mezi teenagery. Zástupci pěti nejúspěšnějších studentských týmů představili na konci ledna projekty, na nichž dva měsíce pracovali.

„Projekty dětí v programu Web Rangers usilují o to, aby se informace o nebezpečných formách internetové komunikace dostaly mezi jejich vrstevníky. Ti si uvědomí potenciální rizika a budou se na internetu chovat s větší zodpovědností a obezřetností,“ vysvětlil Kamil Kopecký z pedagogické fakulty, vedoucí projektu E-Bezpečí.

Web Rangers 2.0 inicioval Google se svou Edu Group a Univerzitou Palackého.  Aktuálního kola se zúčastnily děti ze 79 škol v sedmdesáti městech. „Účastníci programu své poslání berou vážně. Byli aktivní a mnozí nezůstali jen u jednoho projektu. Pět finálových projektů vzešlo od šedesáti autorů,” uvedla za Google Edu Group Lenka Urbanová.

Finalisté vymysleli online hry i komiks

Ondřej Cach a Dalibor Havlíček na svůj informační web umístili hru Hoax nebo phishing?, kde si může každý otestovat, zda tyto nebezpečné aktivity na internetu pozná. „Jsme rádi, že jsme mohli své zkušenosti předávat ostatním. Na naší přednášce pro čtyřicet páťáků nikdo nevěděl, co je to hoax ani kybergooming, a jen pár vědělo, co je to kyberšikana,“ svěřili se finalisté Cach a Havlíček.

Tereza Pánková s Nikolou Bartošovou se zaměřily i na mladší děti, pro které uspořádaly přednášky v mateřské škole a natočily video s Karkulkou. „I takto malé děti používají internet a sociální sítě, proto by se zavedení podobných přednášek u této věkové skupiny mělo stát prioritou,“ zdůraznila Pánková.

David Sojka a Adam Novák graficky zpracovali vlastní informační materiály a svůj web obohatili o textovou hru pro děti. Finalistky Ivona Suranová a Alena Sojková připravily kromě naučného videa a přednášek i anketu mezi učiteli o jejich přístupu k internetu a znalosti pravidel pro tvorbu bezpečných hesel. Nikol Štekláčová a Nela Grodová připravily komiks a video o sextingu a osvětový článek, který vyjde v časopise Skaut. 

500 zájemců

Teenageři jsou z pohledu bezpečnosti na internetu jednou z nejrizikovějších skupin. Potvrdil to i průzkum Univerzity Palackého mezi 28 tisíci českými dětmi. „Rostoucí důležitost osvěty dokládá i fakt, že rizikové chování na internetu je mezi teenagery stále rozšířenější. Více dětí než loni by se sešlo s neznámým člověkem, kterého potkaly na internetu, více dětí by mu poslalo své jméno a příjmení, emailovou adresu, či dokonce fotografie,“ zdůraznil Kopecký.

Zájem o to stát se českým web rangerem letos projevilo téměř pět stovek teenagerů. Projekty zasáhly 37 tisíc dětí ve věku od 13 do 15 let. Videa na YouTube zaznamenala 11 tisíc zhlédnutí.

Na českých školách nyní působí 240 proškolených web rangerů, kteří svým vrstevníkům předávají informace o zásadách bezpečného chování na internetu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.